« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
UGROŽENA SIGURNOST

Izrael ne želi prekinuti blokadu Gaze

Izraelski dužnosnici upozorili su da će spriječiti teretni brod iz Grčke koji je unajmila Libija da dođe do Gaze i tako prekine blokadu

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

grčki teretni brod

,

blokada Gaze

"Izrael neće dopustiti brodu da iskrca svoj teret izravno u luci Gaza", upozorio je na državnom radiju ministar u vladi Yossi Peled iz stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua.

Ocijenio je da bi takav presedan "imao vrlo teške posljedice za sigurnost" Izraela, jer bi otvaranje luke Gaze moglo omogućiti masovno unošenje oružja u Pojas Gaze, pod nadzorom Hamasa, u borbi protiv Izraela.

Ministar obrane Ehud Barak nazvao je u noći sa subote na nedjelju novi pokušaj prekida blokade "površnom provokacijom". "Savjetujemo organizatorima da dopuste pratnju brodova ratne mornarice u izraelsku luku Ashdod ili da izravno odu u egipatsku luku Al-Arich", dodao je.

"Teret će se moći prenijeti kad bude pregledan u Ashdodu, ali nećemo dopustiti ulaz u Gazu oružja ili materijala koji bi mogli poslužiti u vojne svrhe", upozorio je.

Još se točno ne zna kamo brod plovi, jer je Izrael objavio da je uspio diplomatskim putem spriječiti brod da stigne u Gazu. Grčka je od Libije dobila potvrdu da brod plovi u Egipat, dok je dužnosnik libijskoga organizatora projekta rekao da će brod ipak krenuti prema Gazi. (hina/metro-portal)

11.07.2010. 10:51:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh