« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
BAHATOST BEZ PREMCA

Izrael najavio 'pokopavanje' UN-ovog izvješća

Kao i mnogo puta do sada Izrael će se od odgovornosti za ratne zločine pokušati izvući uz svesrdnu pomoć svog velikog prijatelja SAD-a

(Corbis)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Gaza

,

ratni zločini

,

Hamas

,

Međunarodni kazneni sud

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

Gaza ratni zločin

,

Ujedinjeni narodi

,

Gabriela Shalev

,

Danny Ayalon

,

Ismail Hanija

UN-ova misija u utorak je objavila dokument na 547 stranica u kojem se na temelju oko 200 intervjua i više od 20.000 pisanih stranica te fotografija zaključuje da su i Izrael i palestinska skupina Hamas počinili ratne zločine u Gazi krajem 2008. i početkom 2009. godine. Misiju za utvrđivanje činjenica vodio je južnoafrički sudac Richard Goldstone, prvi glavni tužitelj Haškog suda za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

Izrael strahuje da bi na inicijativu arapskih zemalja izvješće moglo doći pred Vijeće sigurnosti UN-a, koje bi ga moglo proslijediti Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu, javlja dnevni list Haaretz.

Agencije javljaju kako će Izrael diplomatskom ofenzivom odgovoriti na UN-ovo izvješće kako bi spriječio da o dokumentu raspravlja Vijeće sigurnosti i Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu, a izvješćem je nezadovoljan i palestinski pokret Hamas.

Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Danny Ayalon izjavio je kako će Izrael zatražiti američku potporu, a mobilizirat će i razne europske zemlje kako bi to "izvješće čisto i jednostavno bilo pokopano".

"Učinit ćemo sve da spriječimo pravni postupak koji bi mogao biti pokrenut na temelju tog nepoštenog i politički iskrivljenog izvješća", rekla je Gabriela Shalev, izraelska veleposlanica pri UN-u.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova ustvrdilo je već u utorak navečer da UN-ovo istražno povjerenstvo "zapravo zanemaruje izraelsko pravo na samoobranu" i da je "jednostrano".

Vojnu ofenzivu u Gazi Izrael je počeo 27. prosinca kako bi prekinuo stalna palestinska raketiranja izraelskog teritorija. UN-ova istraga i agencije za zaštitu ljudskih prava ustvrdile su da je u 22-dnevnoj ofenzivi ubijeno 1.400 Palestinaca, pretežito civila, doke je na izraelskoj strani bilo ukupno deset žrtava.

Izrael optužuje palestinski pokret Hamas da je djelovao skrivajući se iza ljudskoga štita, palestinskog stanovništva u gusto naseljenoj Gazi. Hamas, koji kontrolira Gazu, pozdravio je izvješće u dijelu koji se odnosi na izraelske zločine, ali odbacuje kritike upućene njemu. Hamas je odvojen od međunarodno priznate Palestinske vlasti koja je u srijedu pozdravila UN-ove zaključke.

"Nerazumno je uspoređivati primitivno i malo oružje što ga ima palestinski otpor kako bi branio svoj narod i veliku vojnu silu kojom se Izrael koristi za agresiju velikih razmjera na nedužne civile", rekao je Ismail Hanija, koji de facto djeluje kao Hamasov premijer u Gazi.

"Nadamo se da će to za međunarodnu zajednicu biti početak da Izrael počne držati odgovornim za njegove stalne zločine", rekao je glasnogovornik palestinske vlade Gasan Hatbi, prenosi dpa.

(Hina/Metro-portal)

 

16.09.2009. 16:06:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh