« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DIPLOMATSKI PRITISAK

Izrael i Palestina uskoro pokreću novi krug mirovnih pregovora

Očekuje se će dvije strane za dva dana objaviti početak četvotoromjesečnih pregovora

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Joe Biden

,

mirovni pregovori

,

Philip Crowley

,

Izreal Palestina

Američki potpredsjednik Joe Biden u ponedjeljak bi trebao bi stići u Jeruzalem, kao posljednji u nizu najviših dužnosnika koji izgleda da uspjevaju u pritisku za vraćanje izraelskih i palestinskih čelnika na mirovne pregovore, barem za odvojenim pregovaračkim stolovima, javljaju američki mediji.

Palestinski čelnici najavili su tijekom vikenda kako bi prihvatili prijedlog za neizravne pregovore s Izraelom preko SAD kao posrednika.

Izraelski premijer Benyamin Netanyahu izrazio je potporu pregovorima prošlog tjedna rekavši u Knessetu: "Vrijeme je zrelo za mir."

Očekuje se će dvije strane ob javiti izjavu o pregovorima u iduća dva dana, u kojoj najavljuju svoje sudjelovanje u četvotoromjesečnim mirovnim pregovorima, što je rok koji je Arapska lige postavila prošloga tjedna.

"Naporno smo radili u regiji više mjeseci kako bi stvorili određenu političku potporu koje strane trebaju kako bi ušle u pregovore", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

Obje strane suočavaju se s ozbiljnim unutarnjim podjelama. Netanyahu vodi desničarsku koalicije koja se protivi ustupcima nužnim kako bi Izrael krenuo dalje u ispunjavanju međunarodno priznatih smjernica za stvaranje neovisne palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze

Palestinski predsjednik Mahmud Abas bori se s političkim raskolom koji je nastao kada je militantna islamistička skupina Hamas preuzela vlast u Pojasu Gaze u lipnju 2007. godine, što je praktički stvorilo dvije palestinske vlasti.

U članku pod nazivom "Pregovori za nikuda", u dnevnom listu Yediot Ahronot, ugledni kolumnist Shimon Shiffer napisao je da će najavljeni pregovori "samo pokazati koliko visoko seže zid otuđenja između njih. Teško je vjerovati da će posrednik uspjeti premostiti duboki razdor koji ih razdvaja, u predviđena četiri mjeseca". (hina/metro-portal)

08.03.2010. 07:00:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh