« Kultura
objavljeno prije 3 godine
IZLOŽBE

Izložba 'ŽIVI UMJETNIK' u Pogonu Jedinstvo

Na zatvaranju 11.5.2021. nastupa Lutajući Dj Zdena. Izložba je otvorena intervenciji posjetitelja svaki dan 90 min

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

izložba

,

Pogon Jedinstvo

,

Živi umjetnik

Interaktivna multimedijalna izložba 'ŽIVI UMJETNIK' održava se od 4. do 11.5.2021. u Pogonu Jedinstvo. Na izložbi, u organizaciji umjetničke udruge Freakvencija, sudjeluju ak. slikar Leonardo Budimlić Majnarić, studentice ALU Adrijana Brčić, Petra Vuković i Lea Bulaja te redateljica i dramaturginja Irena Čurik. Na zatvaranju 11.5.2021. nastupa Lutajući Dj Zdena. Izložba je otvorena intervenciji posjetitelja svaki dan 90 min.

Izložba 'ŽIVI UMJETNIK' istražuje moguće relacije omeđene umjetnikom, umjetničkim radom, gledateljem i prostorom. Umjetnici izlažu nedovršene radove i radove u nastajanju spontanoj interakciji s gledateljima koja će definirati njihov sljedeći oblik. Svaki pokušaj suradnje s drugim tokom umjetničkog procesa otkriva krhkost i nestabilnost forme s kojima je potrebno surađivati, prolazeći kroz misaona ograničenja vlastite konceptualizacije, odbijajući vrednovati faze nastanke i varijacije ideje, mijenjajući determiniranost finalnog izraza za onaj sljedeći i jedan u nizu. Postavlja se pitanje podrijetla sistemske prisile na konačnost umjetničkog procesa. Zašto smo se dogovorili da stvari pa čak i umjetničke uspoređujemo, vrednujemo i smatramo dovršenima? Za razliku od čovjeka, priroda ne poznaje fiksnost ni u jednom obliku i čini se da je ljudski pokušaj definiranja sentimentalne prirode, za razliku od organske.

Izložba kao happening otvorenog umjetničkog procesa pronalazi skrivene kodove autoreferencijalnog mišljenja čineći svaki izraz potencijalnim i smjernim. Je li moguće proizvesti umjetničko djelo koje ne bi bilo smjerno i definitivno? Koliko je fluidnost izraza varijabilna u mogućim interpretacijama svakodnevnog tipa odnošenja? Postoji li umjetnik ako izuzmemo proces ili se tad suočavamo s takozvanim nadnaravnim silama? U kakvu nas to poziciju stavlja? Čemu tad pripadamo?

'ŽIVI UMJETNIK' je svaki dan od 5.5. do 10.5. u periodu od 16:30h do 18h izložen slučajnim i namjernima intervencijama, interpretacijama i iluzijama. Dokumentirat ćemo sve promjene. Lutajući DJ Zdena muzički će podržati svaku umjetničku akciju koja će se moći neometano doživjeti na zatvaranju izložbe 11.5.2021. Vidimo se na otvaranju 4.5.2021. u 19h! Neka igre počnu...

28.04.2021. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh