Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2021. 08:31:00
IZLOŽBE

Izložba 'ŽIVI UMJETNIK' u Pogonu Jedinstvo

Na zatvaranju 11.5.2021. nastupa Lutajući Dj Zdena. Izložba je otvorena intervenciji posjetitelja svaki dan 90 min

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Interaktivna multimedijalna izložba 'ŽIVI UMJETNIK' održava se od 4. do 11.5.2021. u Pogonu Jedinstvo. Na izložbi, u organizaciji umjetničke udruge Freakvencija, sudjeluju ak. slikar Leonardo Budimlić Majnarić, studentice ALU Adrijana Brčić, Petra Vuković i Lea Bulaja te redateljica i dramaturginja Irena Čurik. Na zatvaranju 11.5.2021. nastupa Lutajući Dj Zdena. Izložba je otvorena intervenciji posjetitelja svaki dan 90 min.

Izložba 'ŽIVI UMJETNIK' istražuje moguće relacije omeđene umjetnikom, umjetničkim radom, gledateljem i prostorom. Umjetnici izlažu nedovršene radove i radove u nastajanju spontanoj interakciji s gledateljima koja će definirati njihov sljedeći oblik. Svaki pokušaj suradnje s drugim tokom umjetničkog procesa otkriva krhkost i nestabilnost forme s kojima je potrebno surađivati, prolazeći kroz misaona ograničenja vlastite konceptualizacije, odbijajući vrednovati faze nastanke i varijacije ideje, mijenjajući determiniranost finalnog izraza za onaj sljedeći i jedan u nizu. Postavlja se pitanje podrijetla sistemske prisile na konačnost umjetničkog procesa. Zašto smo se dogovorili da stvari pa čak i umjetničke uspoređujemo, vrednujemo i smatramo dovršenima? Za razliku od čovjeka, priroda ne poznaje fiksnost ni u jednom obliku i čini se da je ljudski pokušaj definiranja sentimentalne prirode, za razliku od organske.

Izložba kao happening otvorenog umjetničkog procesa pronalazi skrivene kodove autoreferencijalnog mišljenja čineći svaki izraz potencijalnim i smjernim. Je li moguće proizvesti umjetničko djelo koje ne bi bilo smjerno i definitivno? Koliko je fluidnost izraza varijabilna u mogućim interpretacijama svakodnevnog tipa odnošenja? Postoji li umjetnik ako izuzmemo proces ili se tad suočavamo s takozvanim nadnaravnim silama? U kakvu nas to poziciju stavlja? Čemu tad pripadamo?

'ŽIVI UMJETNIK' je svaki dan od 5.5. do 10.5. u periodu od 16:30h do 18h izložen slučajnim i namjernima intervencijama, interpretacijama i iluzijama. Dokumentirat ćemo sve promjene. Lutajući DJ Zdena muzički će podržati svaku umjetničku akciju koja će se moći neometano doživjeti na zatvaranju izložbe 11.5.2021. Vidimo se na otvaranju 4.5.2021. u 19h! Neka igre počnu...

28.04.2021. 08:31:00
http://metro-portal.hr/izlozba-zivi-umjetnik-u-pogonu-jedinstvo/131735/