« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
hrvatsko slikarstvo

Izložba "Zagreb – München" u Umjetničkom paviljonu

Veličanstvena djela hrvatskih slikara koji su polazili muenchensku akademiju bit će izložena do 6. prosinca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Umjetnički paviljon

,

zagreb-info

,

Zagreb-Muenchen

,

Akademija likovnih umjetnosti u Muenchenu

Zagrebački Umjetnički paviljon od 21. listopada ugostit će izložbu "Zagreb-München, hrvatsko slikarstvo i Akademija likovnih umjetnosti u Muenchenu".

Uz bečku Akademiju likovnih umjetnosti i tamošnju Školu umjetničkog obrta münchenska je Akademija bila važno odredište hrvatskih slikara krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

"Većina naših slikara u 19. stoljeću školovala se u Muenchenu pa su mnogi prenijeli svoja iskustva djelujući na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu koja je postala važna umjetnička škola u jugoistočnoj Europi", rekla je suautorica izložbe Kraševac.

Na izložbi će biti predstavljeno 90 djela hrvatskih slikara koji su polazili muenchensku akademiju od 60-ih godina 19. stoljeća do Prvoga svjetskog rata.

Među njima su Izidor Kršnjavi, Ferdinand Kikerec, Oton Iveković, Nikola Mašić, Mato Celestin Medović, Bela Čikoš Sesija, Menci Clement Crnčić, Ivan Tišov i Robert Auer, Josip Račić, Miroslav Kraljević, Vladimir Becić i Oskar Herman.

Na izložbi će se po prvi put pokazati isključivo djela hrvatskih slikara - münchenskih đaka koja ponajbolje predstaviljaju poveznice s münchenskom Akademijom. Također, po prvi put u Hrvatskoj predstavit će se i radovi profesora koji su bili izravni nastavnici našim slikarima, a koji su u dosadašnjim istraživanjima spominjani samo imenima, dok su njihovi radovi bili slabo poznati kako hrvatskim povjesničarima umjetnosti tako i široj likovnoj publici.

Izložbu će popratiti međunarodni simpozij "Muenchen kao središte umjetničkog školovanja" na kojemu će sudjelovati hrvatski i njemački povjesničari umjetnosti.

Izložena djela potječu iz fundusa Moderne galerije u Zagrebu te galerija i muzeja iz Osijeka, Našica, Dubrovnika, Splita, Rijeke i Zagreba.

Djela će biti izložena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu od 21. listopada do 6. prosinca. (hina/metro-portal)

19.10.2009. 15:59:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh