Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2009. 15:59:59
hrvatsko slikarstvo

Izložba "Zagreb – München" u Umjetničkom paviljonu

Veličanstvena djela hrvatskih slikara koji su polazili muenchensku akademiju bit će izložena do 6. prosinca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Zagrebački Umjetnički paviljon od 21. listopada ugostit će izložbu "Zagreb-München, hrvatsko slikarstvo i Akademija likovnih umjetnosti u Muenchenu".

Uz bečku Akademiju likovnih umjetnosti i tamošnju Školu umjetničkog obrta münchenska je Akademija bila važno odredište hrvatskih slikara krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

"Većina naših slikara u 19. stoljeću školovala se u Muenchenu pa su mnogi prenijeli svoja iskustva djelujući na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu koja je postala važna umjetnička škola u jugoistočnoj Europi", rekla je suautorica izložbe Kraševac.

Na izložbi će biti predstavljeno 90 djela hrvatskih slikara koji su polazili muenchensku akademiju od 60-ih godina 19. stoljeća do Prvoga svjetskog rata.

Među njima su Izidor Kršnjavi, Ferdinand Kikerec, Oton Iveković, Nikola Mašić, Mato Celestin Medović, Bela Čikoš Sesija, Menci Clement Crnčić, Ivan Tišov i Robert Auer, Josip Račić, Miroslav Kraljević, Vladimir Becić i Oskar Herman.

Na izložbi će se po prvi put pokazati isključivo djela hrvatskih slikara - münchenskih đaka koja ponajbolje predstaviljaju poveznice s münchenskom Akademijom. Također, po prvi put u Hrvatskoj predstavit će se i radovi profesora koji su bili izravni nastavnici našim slikarima, a koji su u dosadašnjim istraživanjima spominjani samo imenima, dok su njihovi radovi bili slabo poznati kako hrvatskim povjesničarima umjetnosti tako i široj likovnoj publici.

Izložbu će popratiti međunarodni simpozij "Muenchen kao središte umjetničkog školovanja" na kojemu će sudjelovati hrvatski i njemački povjesničari umjetnosti.

Izložena djela potječu iz fundusa Moderne galerije u Zagrebu te galerija i muzeja iz Osijeka, Našica, Dubrovnika, Splita, Rijeke i Zagreba.

Djela će biti izložena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu od 21. listopada do 6. prosinca. (hina/metro-portal)

19.10.2009. 15:59:59
http://metro-portal.hr/izlozba-zagreb-munchen-u-umjetnickom-paviljonu/24564/