« Kultura
objavljeno prije 9 godina
IZLOŽBE

Izložba Vane Gaćine - TOČKA

TOČKA je trenutak zaustavljanja u točci jednog traganja. TOČKA je razmeđe na kraju narasle interaktivnosti statike i pokreta. TOČKA je početak neznanog novog, kaže se u najavi izložbe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

izložbe

,

Vana Gaćina

,

izložba Točka

Izložba Vane Gaćine "Točka" otvara se u Galeriji PM u HDLU u srijedu 10. lipnja u 20.30 sati.

TOČKA nastaje i nestaje u prostoru u kojem obitavaju točke. Krugovi, prsteni i rupe, potomci točke, zrcale se u simetriji i tvore home specific mjesto za TOČKU. Nepokretne figure u armiranom kadru utisnule su se na rubu točke.

Dodirom točke snopovi svjetlosnih točaka ispuštaju se iz točke. Svjetlosne točke lete iznad široke točke i ispod točkastog svoda, lijepe se na rub točke gdje pomiču okoštale figure u armiranom kadru. Iz točaka skrivenih na figurama rasplinjuje se zvuk kroz prostor točke. Kolaž-Kadar-Pokret-Tipka-Projekcija-Senzori-Zvuk stratigrafski je presjek ove interaktivne instalacije.

Nataložene naslage starijih likovnih i ranijih tehnoloških medija u spajanju tvore smjesu s početkom u statičnom kadru kolažiranih figura, međuslojem dodira, završnom pokretanju statičnog kadra i širenju zvučnih valova. Prvi pokretač rascjepljuje simetriju prostora, a aritmični zvučni valovi šire se rubovima i nanovo ga ocjelovljuju. Polivalentno strujanje među medijima u naravi je TOČKE.

Traganje autorice inicirano je potrebom za unošenjem pokreta u osobne crteže i kolaže. Radove na papiru i od papira provlači i vizualno mijenja kroz razne tehnološke medije, a na kraju ih i ozvučuje. Ovim načinom aktivira promatrača da postane pokretač. TOČKA je unutarnji glas, pozivač na promjenu i početak traganja za nekim novim igračkama.

*PERFORMANS*

Glazbeni umjetnik Lenhart Tapes oblikuje trake kazeta u svoj jedinstveni zvuk kolaža koristeći se sa četiri walkmena kao instrumentom, dok ga izvođačice Adriana Josipović i Josipa Bubaš prate jedinstvenim pokretima tijela inspirane formama sa slike točka.

Vana Gaćina završetkom slikarstva na ALU Zagreb, u želji za pokretanjem svojih slika otkriva video umjetnost. Upisuje magisterij smjer video na ALU u Ljubljani, na kojem ima priliku upoznati se sa raznim mogućnostima koje nam može pružiti spoj umjetnosti i tehnologije. Počinje sa radom na multimedijalnim instalacijama u kojima povezuje klasičnu umjetnost sa suvremenom tehnologijom. Glavni interes joj je istraživanje klasične forme. Prilikom tog procesa koristi se se različitim analognim i digitalnim medijima. Trenutno istražuje mogućnosti reproduciranja forme pomoću zvuka i slike.

Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

10.06.2015. 17:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh