« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
GDJE SU?

Izložba Nestali životi priča 15 tragičnih priča

VIDEO: U ratovima na prostorima bivše Jugoslavije nestalo je bez traga 35.000 osoba i mnoge obitelji nakon 15 godina od kraja rata čekaju odgovore što je s njihovim najmilijima

Nestali životi
Nestali životi (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

Crveni križ

,

rat

,

jugoslavija

,

izložba Nestali životi

U ratovima na prostorima bivše Jugoslavije nestalo je bez traga 35.000 osoba i mnoge obitelji nakon 15 godina od kraja rata čekaju odgovore što je s njihovim najmilijima, rekla je voditeljica Međunarodnog odbora Crvnog križa Barbara Hintermann na današnjem otvorenju izložbe fotografija i knjige Nestali životi. Izložbom i knjigom, fotograf Nick Danzinger i spisatelj Rory MacLean dokumentiraju 15 tragičnih priča o nestalim osobama i dugotrajnoj patnji njihovih obitelji iz Hrvatske, Srbije, BiH i Kosova.

Hintermann je najavila, da će već ovaj tjedan predati zahtjev vladama Hrvatske i Srbije,, da ubrzaju proces otkrivanja grobnica prema svojim vojnim, policijskim i sudskim arhivama, kako bi ekshumirali posmrtne ostatke žrtava i predali ih njihovim obiteljima.

Državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijskih solidarnosti Zoran Komar je istaknuo, kako u Hrvatskoj još uvijek nije poznata sudbina 1859  zatočenih i nestalih tijekom Domovinskog rata. Izaslanica predsjednika Republike, Zrinka Vrabec Mojzeš je rekla, da i današnji posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, predstavlja povijesni iskorak. Dodala je kako današnji susret neće moći vratiti poginule, ali će pokazati volju, da se riješi sudbina nestalih.

04.11.2010. 18:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh