« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
KULTURA KAVE

Izložba "Idemo na kavu!" od 8. svibnja u Etnografskom muzeju

U dijelu izložbe "Od kavane do kafića" prikazana je povijest kavana, simbola građanskog društva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

zagreb-info

,

Etnografski muzej

,

Kristijan Polovanec

Izložba "Idemo na kavu! Pogled zagrebačkih poduzetnika na kulturu konzumiranja kave", na kojoj je fenomen tog slavnog crnog napitka obrađen s različitih aspekata, od povijesti uzgoja do običaja konzumiranja kave, otvorit će se 8. svibnja u Etnografskom muzeju.

Kulturu konzumacije kave željeli smo prikazati kao uobičajeni dio naše svakodnevice, u kojoj je kava redovito prisutna od pedesetih i šezdesetih godina, rekla je autorica izložbe Zvjezdana Antoš na današnjoj konferenciji za novinare.

U prvoj tematskoj cjelini "Priča o kavi" predstavljena je povijest kave od uzgoja do proizvodnje, uz prikaze lokalnih posebnosti, poput etiopske ceremonije kave te konzumiranja arapske i turske kave.

Kava je u 19. stoljeću smatrana luksuznim proizvodom, a njezino konzumiranje kod običnih ljudi povezano je s proizvodnjom kavovine i tvornicom "Franck", napomenula je Antoš.

U dijelu izložbe "Od kavane do kafića" prikazana je povijest kavana, simbola građanskog društva koje su propadale tijekom socijalizma, nakon čega su se počeli otvarati kafići, od osamdesetih omiljeno mjesto okupljanja Zagrepčana svih naraštaja.

Cjelina "Pogled zagrebačkih poduzetnika na kulturu konzumiranja kave" ilustrirana je filmom koji pokazuje na koji način kreativnost i inovativnost utječu na osmišljavanje poduzetničkog posla s kavom.

Dio izložbe posvećen je peformansima suvremenih umjetnika kojima je kava bila nadahnuće za rad, Dalibora Martinisa, Jasenke Bulj i Vanje Zarić te Maje Rožman.

Izložba "Idemo na kavu!" rezultat je dvogodišnjeg istraživanja, koje je vodila Zvjezdana Antoš, provedenog kroz projekt EU o malom i srednjem poduzetništvu u sedam europskih gradova.

Tema kave izabrana je jer su u doba socijalizma krajem sedamdesetih kafići bili prvi oblici privatnog poduzetništva u nas. U registru Hrvatske obrtničke komore do 2009. upisano je 16 tisuća vlasnika ugostiteljskih objekata.

U okviru izložbe, koja će biti otvorena do 17. listopada, održat će se i predavanja o kavama i starim zagrebačkim kavanama te degustacije.(hina/metro-portal)

07.05.2010. 14:02:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh