« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
PREPUCAVANJA

Izjave tjedna - 4. do 11. lipnja

POGLEDAJTE VIDEO - Premijerka Kosor ponosna je što su Slovenci rekli 'da' arbitražnom sporazumu na godišnjicu njenog prvog sastanka s Pahorom

(Infopunkt.tv)
Više o

Jadranka Kosor

,

Ozren Matijašević

,

Krunoslav Borovec

,

ustavne promjene

,

izjave tjedna

,

referendum arbitražni sporazum

,

kup kraljeva

,

torta Valentinovo

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor pozdravila je pozitivnu odluku slovenskih birača na referendumu o arbitražnom sporazumu koji predviđa način za uređenje dugogodišnjeg prijepora o granici između Hrvatske i Slovenije.

Rekla je kako se ''današnjim danom okreće nova stranica, ne samo između Slovenije i Hrvatske, već i jedna nova stranica važnih poruka ohrabrenja za naše susjede, za cijeli jugoistok Europe''. S blagim osmijehom na licu napomenula je i kako se referendum u Sloveniji poklapa s prvom godišnjicom susreta nje i premijera Boruta Pahora u Trakošćanu.

Cijeli tjedan aktualna je i priča oko izmjena Zakona o radu kojima su se žestoko protivili sindikati. Ipak, pristali su na pregovore s premijerkom koja je popustila tako što je obećala da izmjene neće uvrstiti u dnevni red Sabora do daljnjih dogovora, te da će Vlada pokušati poboljšati izmjene ZOR-a na tragu sindikalnih prijedloga.

Ipak, sreća nije dugo trajala. Ozren Matijašević je na konferenciji za medije u petak potvrdio da sindikati istupaju iz pregovora o izmjenama ZOR-a zbog izjave premijerke Kosor. Ona je, naime, najavila da bi dogovor sindikata i Vlade mogao pasti već u petak. Sindikati izjavu smatraju marketinškim trikom kojim se želi odgovoriti građane da ne daju potpise za referendum. Osim toga, sindikati su s Vladom dogovorili da prije pregovora neće ništa govoriti u javnosti.

Aktualna priča ovog tjedna je i akcija Offside u kojoj je uhićeno i privedeno više osoba zbog sumnje u namještanje nogometnih utakmica i prijevare prilikom klađenja. "U ovoj fazi kriminalističkim su istraživanjem obuhvaćene 22 osobe, 20 hrvatskih i dva slovenska državljanina, dok će s većim brojem osoba biti obavljeni obavijesni razgovori", naveo je Krunoslav Borovec.

Hrvatski sabor utvrdio je u četvrtak Nacrt promjena hrvatskog Ustava, na temelju prijedloga saborskog Odbora za Ustav i ustavnih rješenja koja su dogovorili čelnici stranaka vladajuće većine i oporbe. Prihvaćen je prijedlog SDP-a da hrvatski državljani u inozemstvu glasuju isključivo u konzularnim predstavništvima, što je bilo jedno od najspornijih pitanja oko ustavnih promjena.

(Infopunkt/metro-portal)

11.06.2010. 17:25:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh