« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
TRAKTORI I BROŠEVI

Izjave tjedna - 26. veljače do 6. ožujka

U daljini čuju se, kao gromovi, svakom cestom blistaju, kao broševi, odlaze na dalek put, tko to može znati, samo neki čoban ljut što ih šibom prati... Traktori, trakori, trak-to-ri!

(Infopunkt.tv)
Više o

izjave tjedna

Prosvjedi seljaka koji su iz Slavonije do kraja tjedna s traktorima došli nadomak Zagreba, ali se i proširili uzduž i poprijeko Lijepe naše, definitivno su bili lajtmotiv tjedna, a čini se i vikenda. Kad je vidio da je vrag odnio šalu, resorni ministar Petar Čobanković ponudio im je isplatu dodatnih 500 kuna po hektaru, ali u repromaterijalu jer novca u izvrsno (re)balansiranom proračunu naravno nema ili, kako je precizno rekao jedan od prosvjednika - proizvođač je uvijek zadnja rupa na svirali.

Umjesto traženja rješenja za seljake Čobanković je na sjednici Vlade nadugo i naširoko izvještavao o potrebi zaštite autohtonih domaćih pasmina poput turopoljske svinje koja na ovim prostorima obitava od 6. stoljeća. Dakle, puno duže od nerazumnih seljaka pa time vjerojatno zaslužuje i više pažnje od njih i to baš sada, nakon punih 14. stoljeća.

Seljacima su društvo radili oporbenjaci HDSSB-a i HNS-a nutkajući ih kobasicama i traktorskim gorivom za prijevoz do metropole jer, realno gledajući, tko drugi ima novaca osim stranaka. Premijerka se tome oštro usprotivila i pokudila seljake poručivši im da ne vjeruju oporbi ni kad darove nosi. Jer zna se da oporba samo želi zasjesti na vlast i pri tom, za razliku od čestitih i časnih koji trenutno griju ciljane fotelje, ne bira sredstva.

Osim što naša čelična lady uvodi red u domaću političku scenu, ni na svjetskoj pozornici ne manjka joj šarma. Mrki Rus Vladimir Putin ima za nju samo riječi hvale, a Peter Harrold, novi direktor Svjetske banke za srednju Europu uz zagonetan smiješak Hrvatima je poručio da "mogu bit sretni što imaju takvu premijerku“. A gospodin Harrold to naravno najbolje zna jer živi i plaća harač u Lijepoj našoj.

Nakon svih pohvala premijerka više nema potrebu puno pričati. Komunicira broševima i rukama što na kraju krajeva možda i nije toliko loše. U tome joj se pridružio i predsjednik Ivo Josipović koji je sadržaj cijelog sastanka s premijerkom sažeo u jedan uzdignuti palac. Točan prijevod tog političkog žargona još se iščekuje.

Na fronti u Varšavskoj još se ne nazire pobjednik, ali aktivisti su ipak dobili jednu bitku. Prekršajni sud ocijenio je da policija nije imala pravo uhititi prosvjednike jer nisu remetili red i mir što je u najmanju ruku čudna odluka jer, po zakonu, galama u sitnim noćnim satima svakako spada u dotični prekršaj, ali očito se radi o nekim finim porukama koje si međusobno šalju strukture zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti. (Infopunkt/metro-portal)

06.03.2010. 16:04:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh