« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
OLUJE I VALOVI

Izjave tjedna - 24. rujna do 1. listopada

Premijerka Kosor više ni sama ne zna što će s neposlušnim uhićenim HDZ-ovcima pa kaže ''Dajte da popijem kavu''

Izjave tjedna - 24. rujna do 2. listopada
Izjave tjedna - 24. rujna do 2. listopada (Shutterstock)
Više o

Jadranka Kosor

,

Gordan Jandroković

,

Zorislav Antun Petrović

,

izjave tjedna

,

Anton Kovačev

,

Mladen Barišić

,

speedway

,

kandidat

Oluja, more, veliki valovi, brod i jedra samo su neke od metafora koje političari i poduzetnici vole koristiti umjesto pravih imena za gospodarske probleme i rješenja za izlaz iz krize. Istina je voda duboka, rekao bi bivši potpredsjednik vlade, sada višestruki optuženik za korupciju Damir Polančec.

Premijerka Jadranka Kosor i predsjednik uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Anton Kovačev su se natjecali tko će ljepše opisati kako će hrvatski brod uploviti u mirnu luku.

Inače, Kosor obožava sve vrste metafora, ali ne voli pričati o korupciji, posebice kada su u nju upleteni članovi njene stranke i službenici vlade, kao što je to sada već bivši državni tajnik u ministarstvu financija i šef carine Mladen Barišić. Radije ode na kavu sa suradnicima nego da novinarima pojasni kako se to, eto, njen suradnik i stranački kolega našao u, recimo, nebranom grožđu.

O Barišiću je puno izravnije govorio predsjednik Transparency Internationala Hrvatske, Zorislav Antun Petrović.

No, metafore obožava i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković koji se u radno vrijeme bavi i stranačkim poslovima, pa kao predsjednik zagrebačkog HDZ-a drži novinarske konferencije u dopodnevnim satima, kada bi možda trebao biti na svom poslu u MVPEI. Tako se Jandroković kao jastreb obrušio na bivšeg djelatnika ministarstva vanjskih poslova, a sada šefa SDP-a Zorana Milanovića u vezi s imenovanjem direktora zagrebačkog Holdinga. „Glavni kokot Milanović dobio je najviše, a piceki Kosor i Čačić pokljucali su mrvice", kaže ministar vanjskih poslova, aludirajući na „kukuriku koaliciju".

Dok političari pričaju basne, potencijalni birači ne dobivaju plaće, poput 430 radnica tvornice Kamensko, koje svoje ionako ispodprosječne plaće nisu vidjele pet mjeseci. Ne pomaže im ni štrajk glađu, ni mirni prosvjed. Jedna od radnica Terezija Surovčak kaže da Kamensko ima posla i da one žele raditi. Ali tko to još poštenim radom u ovoj zemlji mže očekivati da će mu se to i platiti? Imaju pravo svi oni koji kažu da Hrvatska nije Grčka. (Infopunkt/metro-portal)

02.10.2010. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh