« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
UTRKA BALONA

Američki letači balonom vjerojatno su poginuli

Richard Abruzzo i Carol Rymer Davis nestali su nad Jadranom ponirući prema moru brzinom od 80 km/h, pa se smatra da nisu preživjeli

Richard Abruzzo i Carol Rymer Davis
Richard Abruzzo i Carol Rymer Davis (YouTube; gordonbennett2010.com)
Više o

stagnacija

,

unuk

,

status kandidata

,

ljudska prav

,

legalno

Dvoje američkih letača balonom, koji su nestali u lošim vremenskim prilikama nad Jadranom u srijedu, ponirali su prema moru brzinom od 80 km/h i vjerojatno su poginuli, rekli su u petak organizatori utrke balona. Direktor leta Don Cameron izjavio je da ga visoka brzina poniranja balona, ako bude potvrđena, nagoni na pesimizam glede sudbine pilota veterana Richarda Abruzza i Carol Rymer Davis, izvijestili su američki mediji.

Abruzzo i Davis sudjelovali su u 54. utrci balona na plin Gordon Bennett, kada je kontakt s njima izgubljen u srijedu ujutro dok su letjeli preko Jadranskog mora.

Cameron je kazao da je u petak dobio informacije od kontrole zračnog prometa u Zagrebu, koje govore da je balon bio na visini od 1,615 metara i padao brzinom od 80 km/h do visine od 180 metara. Američka Ratna mornarica i hrvatska služba za traganje i spašavanje na moru, te hrvatska Obalna straža, u četvrtak su se pridružili potrazi za Abruzzom i Davis, koju je prva pokrenula talijanska Obalna straža.

Rob Bayly, član tima za pronalaženje letačkog para, izjavio je u petak za BBC da najgori scenarij uključuje mogućnost katastrofalne eksplozije u zraku, gdje su uhvaćeni u grmljavinsku oluju, te silovito vučeni na gore i dolje. "Grom je mogao pogoditi balon koji je bio stotine metara visoko. Mogao je biti potpuno uništen", dodao je Baylay.

Web stranica utrke Gordon Bennett na interaktivnoj karti prikazuje obrasce leta natjecatelja, prema praćenju informacija s balona. Dužnosnici utrke rekli su da odašiljači na balonima šalju podatke o položaju svakih 15 minuta. Karta prikazuje da je balon Abruzzo i Davis imao krivudavu putanju nad morem, prije nego su organizatori izgubili kontakt s njim.

Ipak, spasioci se još nadaju "dobroj vijesti", rekao je Bayly. Kazao je kako je dvojac mogao uspjeti s prilično očajničkim slijetanjem na vodu, da su iskočili iz balona i nalaze se negdje u splavi za spašavanje koja još nije pronađena, a balon je nastavio let bez njih.

Balon je opremljen sa satelitskim telefonom, VHF radio stanicom, radarskim transponderom i s dva mobitela. Na balonu je i hitni pokazivač lokacije, koji se treba aktivirati u dodiru s vodom, a njegov signal nije uhvaćen.

Abruzzo (47) iz Albuquerquea, u državi New Mexico i Davis (65), iz Denvera, Colorado, iskusni su balonisti koji su 2004. pobjedili na utrci Gordon Bennett, leteći od Thionvillea u Francuskoj, do Vannasa u Švedskoj.

U utrci, timovi pokušavaju letjeti najdalje što mogu s oko tisuću prostornih metara plina. Ostalih 19 momčadi u ovogodišnjem natjecanju sigurno je sletjelo i svi ostali piloti su sigurno i dobro, objavili su organizatori.

Hrvatske službe pretražuju područje oko otoka Palagruže koji se nalazi na sredini Jadranskog mora, 60 nautičkih milja od hrvatske obale i 29 nautičkih milja od talijanske. (hina/metro-portal)

02.10.2010. 11:23:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh