« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
PRIČAM TI PRIČU

Izjave tjedna - 20. do 27. studenoga

Uz nastavak provjerenih retoričkih ispada i pokoji demagoški novitet predizborja, netko je ovaj tjedan, napokon, bio smislen i dorečen

(Infopunkt.tv)
Više o

izjave tjedna

Još jedan tjedan, još jedna afera, još pokoje obećanje. Da se brojevi na kalendaru ne mijenjaju mislili bi da se vrtimo u krug. A možda zaista i je tako jer se principi i metode ponavljaju već godinama. Tko se sjeća afere kamioni zna da su svi tada upleteni bili nevini i nimalo odgovorni, da ne kažemo neodgovorni. Ali sjevnula je smjena. S Podravkom je stvar bila ista, nije bilo niti kriminala niti krivih za njega, a onda je nekolicina završila iza rešetaka, a nakon zaklinjanja u nedužnost opet je sjevnula smjena.

Netom prije nego je policija pokucala na vrata HAC-a, o kojem se već neko vrijeme bruji, i tamo je bilo smjena, ali zbog "loše klime", a ne kriminala ili nečeg sličnog, poručio je resorni ministar. I eto, sigurno slučajno, taman nakon tih smjena i nekolicina ljudi iz te državne tvrtke provodi vrijeme na ugodnim razgovorima s policijom. Šuška se o 22 milijuna kuna štete, a bilo je napisa i o cifri od šest milijardi. Ministar je, naravno, ni kriv ni dužan niti je, kako sam kaže, mogao znati što se događa u vrhu jedne od najvećih tvrtki svog resora.

Uz tu spoznaju odlično sjedaju dvije tjedne izjave, ona premijerke Kosor koja odgovorno tvrdi da Vlada nije i neće tolerirati nikakvu korupciju, bez obzira na položaje i imena upletenih. Razvoj situacije kod proteklih afera, ali i čista logika, ukazuju na samo jednu stvar - smjenu još jednog ministra. Hoće li to biti tako još se ne zna, ali ako i bude opet ostaje činjenica da će u loncu završiti girice, a fine mesnate ribe i dalje će, zna se, slobodno plivati.

Dok traje predizborna kampanja uvijek se nađe mudrih izjava pa smo izdvojili i jednu iz te sfere političkog života. Putujući Hrvatskom uzduž i poprijeko Milan Bandić, čisto zbog količine izgovorenog, nameće se kao logičan izbor. Bandić je tako otkrio da vjeruje u kliker običnog čovjeka, računajući na to kao na pozitivnu stvar za svoju kandidaturu. To što klikeri običnog čovjeka prilično dobro razlučuju demagogije od realnosti Bandića očito ne smeta, možda jer je posrijedi problem u njegovim klikerima.

Osvjetlati cijeli hrvatski tjedan nije lako, ali ipak je netko i u tome uspio. Naravno, riječ je o studentima koji su obnovili blokade fakulteta i nastavili borbu za nešto ljudsko, socijalno i dobro u ovoj našoj 'socijalnoj' državi. Njihov cilj je jasan, artikuliran i što je najvažnije ostvariv, a metoda opravdana uspjehom. Kritika je opet bilo mnogo, a za razliku od proljetnih prosvjeda stigle su gotovo odmah nakon objave blokade no, ono na što niti jedan od tih kritičara nije obratio pažnju je činjenica da su upravo njihove diplome i doktorati, s čijim zaleđem danas napadaju studente, stečeni na račun države. O tijeku i duljini njihovog studija nećemo se raspitivati, ali njima, kao nesumnjivo velikim legalistima i demokratima, postavljamo samo jedno pitanje - zašto branite sustav koji je nesposoban riješiti probleme, a napadate one koji su uvidjeli da se s takvim sustavom može surađivati i postići ciljeve jedino na ovako 'radikalan' način?

Za kraj smo ostavili novopečenog ministra gospodarstva Đuru Popijača. On je na samom početku mandata pokazao, kako je jedan sindilani čelnik slikovito rekao, da "veže konja gdje mu gazda kaže". Nesporazum oko neuspjelog pokušaja šale u Saboru, gdje je rečeno da predstavnici poslodavaca nisu prisutni jer vjerojatno rade, prilično je naljutio prisutne sindikaliste pa se ministar brže-bolje javno ispričao. Zaista bi bilo loše od sindikata, s kojima će morati blisko surađivati, napraviti neprijatelje u startu. No, iako je cijela priča bila malo prenapuhana, nije baš najjasnije niti kakvi su to sindikati, odnosno sindikalisti, koji bez pogovora odmah prihvaćaju ispriku, a zatim ju svi zajedno zasjednu proslaviti u saborskom kafiću.

28.11.2009. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh