« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
OVISNOST O RADU

Izgleda da je dobro biti radoholičar

Iako je radoholizam tip negativne ovisnosti on može pozitivno utjecati na kako na individue i društvo tako i na tvrtke u kojima rade radoholičari

Više o

ovisnost

,

posao

,

radoholičar

,

traženje posla

,

radoholizam

Njih se čudno gleda jer su na poslu od jutra do sutra, priča ime se iza leđa jer posvuda nose prijenosna računala, pa čak i na godišnji odmor, kako bi zadovoljili svoju opsesivnu potrebu da budu u toku sa poslovanjem tvrtke za koju rade. No, konačno je došla neka dobra vijest za sve radoholičare - njihova opsjednutost radom nije nužno loša stvar.

Profesor Yehuda Baruch sa poslovne škole Rouen tvrdi da se na radoholizam često gleda kao negativni fenomen koji pogađa kako pojedinca tako i društvo u cjelini. Profesor Baruch kaže da iako je radoholizam tip ovisnosti on može pozitivno utjecati na individue, društvo i tvrtke u kojima rade, i naglašava da ga se stoga ne mora automatski etiketirati kao porok.

U literaturi radoholizam je opisan kao negativna ovisnost koja je usko povezana sa visokim stupnjem stresa, kako na radnome mjestu tako i u domu, te koja remeti balans poslovnog i privatnog života. No, profesor tvrdi kako su brojna istraživanja pokazala da radoholičari nisu cinični i iscrpljeni, kako je uvriježeno mišljenje, nego da pokazuju visoki stupanj energičnosti i predanosti.

Kako bi pobliže objasnio svoje stajalište Baruch je usporedio radoholizam sa ovisnošću o čokoladi čija pretjerana konzumacija ipak ima pozitivne strane - obnavlja energiju i ljudi se osjećaju bolje. Profesor kaže da slično tome rad ispunjava radoholičare, a njihovi uspjesi pojačavaju osjećaj osobne korisnosti.

Za kraj, profesor poručuje svim poslodavcima da ne ograničavaju radno vrijeme zaposlenicima radoholičarima sve dok ne zamijete da im ovisnost škodi zdravlju. 

20.01.2012. 17:11:11
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Noćna dostava
    20.01.2012. 21:59
    Samo pare, pare i ništa drugo.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh