« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
UZALUDNO NADANJE

Izetbegović i Komšić ne žele treći entitet u BiH

"Nećete naći niti jednog bošnjačkog lidera spremnog razgovarati o trećem entitetu", izjavio je Izetbegović

BiH
BiH (Shutterstock)
Više o

BiH

,

Željko Komšić

,

Hrvati BiH

,

treći entitet

,

Bakir Izetbegović

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Željko Komšić ocijenili su u srijedu kako je bilo kakva ideja o uspostavi trećeg entiteta u toj zemlji neostvariva te da ona nanosi štetu prije svega Hrvatima koji u njoj žive, piše Hina.

Komentirajući zaključke Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koji je u utorak zasjedao u Mostaru, Izetbegović i Komšić su novinarima u Sarajevu kazali kako je najvažnije da svi nastave djelovati unutar okvira ustava i zakona, a da se unutarnji ustroj BiH svakako mora mijenjati kako bi se zaštitili interesi svih naroda koji u njoj žive.

"Nećete naći niti jednog bošnjačkog lidera spremnog razgovarati o trećem entitetu", izjavio je Izetbegović pozivajući da se traga za realnim rješenjima postojećih problema.

Željko Komšić je konstatirao kako HDZ BiH i HDZ 1990. "baš kao i sve druge oporbene stranke" imaju pravo kritizirati vlast no moraju biti svjesni koliko je štetno govoriti o trećem entitetu. "Pitanje je kako povući granice i uvjeriti i druge da na to pristanu", kazao je Komšić.

U rezoluciji koju je usvojio Hrvatski narodni sabor bilo je, među ostalim, riječi o potrebi preustroja Bosne i Hercegovine odnosno uspostavi više federalnih jedinica od kojih bi najmanje jedna bila s hrvatskom većinom.

"HNS drži da samo temeljita reforma ustava, koja bi osigurala potpunu institucionalnu ravnopravnost i novu upravno-teritorijalnu organizaciju kroz utemeljenje više federalnih jedinica od kojih bi najmanje jedna bila s hrvatskom većinom, može osigurati stvarnu jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", ističe se u rezoluciji koju je usvojio HNS.

U rezoluciji se ne spominje treći entitet niti obnova Herceg-Bosne, a na skupu je istaknuto kako su sve odluke na saboru donesene sukladno ustavu i zakonima BiH te da neće pribjegavati nikakvim nezakonitim potezima.

20.04.2011. 17:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh