« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
britanski znanstvenici:

Izdavanje heroina na recept smanjit će kriminal

Iako je izdavanje heroina na liječnički recept vrlo skupo, dokazano je da ovisnici zbog toga počine mnogo manje kriminalnih djela

(Wikipedia)
Više o

heroin na recept

,

National Addiction Centre

,

John Strange

,

ovisnici o heroinu

Britanski znanstvenici su projektom u kojem su narkomani dobivali heroin besplatno, na liječnički recept, došli do zaključka da bi takva praksa značajno smanjila stopu kriminala.

Istraživanje koje je počelo prije 4 godine u bolnicama u Londonu, Brightonu i Darlingtonu, provela je organizacija National Addiction Centre (Nacionalni centar za ovisnost).

U projektu koji je djelomično financirala britanska vlada, sudjelovalo je 127 dugogodišnjih ovisnika. U mjesec dana prije početka programa oni su počinili 1731 zločin, da bi se ta brojka nakon pola godine smanjila za dvije trećine. Dakle, nakon vremena provedenog u programu mjesečna brojka počinjenih zločina smanjila se na 547.

Rezultati studije povećali su potporu ovoj akciji širom zemlje. Slična praksa već postoji i snižava stopu kriminaliteta u Nizozemskoj, Švicarskoj i Njemačkoj.

Protivnici ipak napominju da je nedostatak ovog programa visoka cijena legalno propisanog heroina. Tako godišnja opskrba tom drogom samo za jednog narkomana košta 15 tisuća funti, dakle tri puta više od drugih načina liječenja.

Profesor John Strange brani projekt argumentom da su rezultati i više nego pozitivni, jer se osim snižene stope kriminala snižavaju i visoki troškovi zatvorskih kazni.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, tri četvrtine narkomana priznaje da su zbog svoje ovisnosti počinili zločin, a čak polovica zločina u Britaniji povezana je s drogom.

17.09.2009. 13:37:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh