« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
TRUMP?

Izborni kolegij bira predsjednika

Šest tjedana nakon američkih predsjedničkih izbora, o budućem šefu države odlučuje Izborni kolegij. Neki se još nadaju da bi se izbor Trumpa mogao spriječiti

Može li Hillary nekom magijom postati predsjednikca?
Može li Hillary nekom magijom postati predsjednikca? (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

izborni kolegij

,

izbor predsjednika

Budućeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država danas bira 538 elektora ili izbornika. On se tradicionalno bira indirektno: na predsjedničkim izborima 8. studenog, građani su odredili predstavnike, koji će po svoj prilici glasati za republikanca Trumpa. On je osvojio 306 elektora, a njegova demokratska protukandidatkinja Hillary Clinton 232. Elektori biraju pismenim putem, podijeljeno po saveznim državama. Oni tradicionalno glasuju u skladu s izbornim rezultatom u svojoj saveznoj državi.

Trump je na izborima osvojio solidnu većinu od 306 izborničkih glasova - što je dovoljno čak i u slučaju da mu, neočekivano, više izbornika uskrati podršku. Rezultati glasanja elektora službeno će biti objavljeni 6. siječnja. Novi predsjednik dužnost će preuzeti 20. siječnja.

Na predsjedničkim izborima posljednjih godina o Izbornom kolegiju se malo govorilo, dok je ove godine on pod velikim pritiskom. Protivnici Trumpa bi htjeli da elektori spriječe njegov izbor za predsjednika. Po svoj prilici to se neće dogoditi. I pored izvjesnog nemira, čak i u redovima republikanskih elektora, broj onih koji bi trebali spriječiti izbor Trumpa je jednostavno prevelik. Za izbor je dovoljna podrška 270 elektora. Čak i da mu više republikanskih elektora okrenu leđa, što do sada nije bio slučaj, Trump će sa velikom dozom vjerojatnosti biti izabran za predsjednika.

U slučaju da ne bude potrebne većine, odlučivat će Predstavnički dom, u kome republikanci imaju uvjerljivu većinu. Kritičari ponavljaju da elektori ne reprezentiraju pravi odnos većine u SAD-u. Kada se uzme ukupan broj glasova, Clinton ih je osvojila 2,8 miliona više od Trumpa. Mnogi članovi Izbornog kolegija govore o pravoj poplavi protestnih pisama i telefonskih poziva. Također, gotovo pet milijuna građana je potpisalo online-peticiju.

Sam Trump je tijekom posljednjeg obraćanja svojim pristalicama govorio o velikoj izbornoj pobjedi, iako je protukandidatkinja Hillary Clinton ukupno osvojila gotovo tri milijuna glasova više. Razlog zbog koga je izgubila je američki izborni sustav. Trump je još za vrijeme predizborne kampanje oštro kritizirao instituciju Izbornog kolegija, dok ju je u subotu, govoreći u Mobileu (Alabama) nazvao „veličanstvenom".

Još uvijek aktualni predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schulz, pozvao je Europljane da Trumpa dočekaju bez predrasuda. Trump je legalno izabran predsjednik, kazao je Schulz u intervjuu za medijsku grupu Funke. „Moramo pokazati poštovanje koje Trump i njegova vlada očekuju. Tek tada možemo reći da i mi želimo da se poštuje naš model".

19.12.2016. 14:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh