« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Nema favorita?

Izbor za predsjednika EU bit će 19. studenog

U Bruxellesu će se održati izvanredni summit na kojem bi trebali biti izabrani predsjednik Europskog vijeća i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Europska unija

,

predsjednik

,

izbor

"Nakon prvog kruga konzultacija sa svojim kolegama šefovima država i vlada, premijer Fredrik Reinfeldt odlučio je sazvati izvanredni neformalni summit 19. studenoga", kaže se u priopćenju švedskog predsjedništva. Čelnici će se okupiti u Bruxellesu za radnom večerom.

Predsjedništvo se "nada da će se na summitu postići dogovor" oko imena za ključne dužnosti koje uvodi Lisabonski ugovor.

Trenutačno se kao glavni favorit za predsjednika Europskog vijeća spominje belgijski premijer Herman van Rompuy, a za ministra vanjskih poslova bivši talijanski premijer Massimo D'Alema pošto je potvrđeno da britanski ministar vanjskih poslova David Miliband ne želi to mjesto.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner u utorak je za radio France Inter rekao da za predsjednika Europskog vijeća nema favorita, nego samo imena koja su u optjecaju. Kouchner ponovno vraća u igru bivšega britanskog premijera Tonyja Blaira i luksemburškog premijera Jean-Clauda Junckera koji su se ranije spominjali kao favoriti.

Sama činjenica da je summit sazvan znači da su se čelnici približili dogovoru.

Lisabonski ugovor, koji će stupiti na snagu 1. prosinca, predviđa da se predsjednik Europskog vijeća i visoki predstavnik za vanjsku politiku biraju kvalificiranom većinom, ali će švedsko predsjedništvo svakako nastojati postići konsenzus. (hina/metro-portal)

11.11.2009. 10:27:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh