« Film
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
FAK RECENZIJA

Izbavi nas od zla

Izbavi nas od zla, čija je radnja u mnogim detaljima gotovo istovjetna Egzorcistu, imao je premijeru koja je koincidirala s kampanjom Islamske Države

Vrlo slično Egzorcistu
Vrlo slično Egzorcistu (Arhiva)
Više o

filmska recenzija

,

FAK portal

,

Izbavi nas od zla

Malo što u današnjem svijetu pruža tako spektakularni primjer vojničkog uspjeha kao Islamska Država, koja je gotovo preko noći pod svoju vlast dovela milijune ljude, izbrisala desetljećima neupitne državne granice i od šačice anonimnih marginalaca postala jedna od najvećih svjetskih babaroga.

Njeni uspjesi velikim se dijelom mogu objasniti i modernom strategijom, koja je veliki naglasak stavila na propagandu, odnosno prilagodbu aktivnosti društvenim mrežama i suvremenim medijima. Jedan od vjerojatno najboljih primjera za to je zauzimanje Hatre, antičkog grada na sjeverozapadu Iraka.

Lokalitet, koji predstavlja ništa drugo do hrpu ruševina u pustinji, vjerojatno nije imao nikakvu vojničku važnost, ali su stratezi Islamske Države gotovo sigurno bili svjesni da je riječ o mjestu koje je prije četiri desetljeća poslužilo za lokacije početnih scena Egzorcista, jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih horor-filmova svih vremena.

Svjetski mediji, dakako, nisu propustili javnost upoznati s tom činjenicom i tako Islamskoj Državi donijeti dodatni publicitet. Tim naporima je, pak, stjecajem okolnosti svoj doprinos dao i Hollywood filmom Izbavi nas od zla, čija je radnja u mnogim detaljima gotovo istovjetna Egzorcistu, a čija je premijera koincidirala s kampanjom Islamske Države.

Cijelu recenziju pročitajte na FAK portalu 

29.07.2014. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh