« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Izaslanstvo SDP-a položilo vijence na Bleiburškom polju

Odana počast i kod grobnice na groblju Dobrova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marko Miščević/CROPIX)
Više o

Zoran Milanović

,

SDP

,

Bleiburg

,

Ranko Ostojić

,

Ante Kotromanović

,

Daniel Mondekar

,

Dobrava

,

Tezno

,

Biljana Borzan

Izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom Zoranom Milanovićem, položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju, a Milanović je naglasio kako je na Bleiburg došao zbog žrtava.

Čelnik SDP-a izjavio je novinarima kako je Bleiburg mjesto uz koje se vežu mnoge emocije.

"Emocije, kako ljudi koji su ovdje nekog izgubili, dakle vezano uz žrtve, tako i emocije neke druge vrste koje su vezane uz politiku i neke propale zločinačke režime", rekao je Milanović te naglasio kako je on ovdje došao zbog žrtava.

Na Bleiburško polje su se u svibnju 1945. godine, nakon pobjede jugoslavenske partizanske vojske, povukle tisuće hrvatskih vojnika NDH i hrvatskih civila, nadajući se predaji savezničkim snagama.

No, vraćeni su te predani jugoslavenskim komunističkim vlastima te ih je velik dio ubijen na tzv. Križnim putevima, a samo manji dio stradao je na samom Bleiburškom polju.

Slovenski povjesničar Jože Dežman koji vodi Komisiju slovenske Vlade za istraživanje žrtava poraća, tvrdi da je sjeveroistočni dio Slovenije pun masovnih grobnica iz vremena neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata 1945. godie, te da je Štajerska regija, kroz koju su se najprije povlačile, a kasnije vraćale kolone poraženih vojski i civila, tada bila "epicentar velikog europskog masakra".

Prije dolaska u Bleiburg izaslanstvo SDP-a prijepodne je položilo vijence i kod spomenika i grobnice na groblju Dobrava (Tezno kod Maribora).

U izaslanstvo SDP-a, uz predsjednika Zorana Milanovića, bili su i zastupnici SDP-a Biljana Borzan, Ranko Ostojić, Ante Kotromanović i Daniel Mondekar. (HINA)

14.09.2008. 14:15:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh