« Glazba
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
INTERVJU

Iza svakog uspješnog muškarca stoji – uspješna žena

Zajedno u ljubavi i poslu: deset godina braka, dva studijska albuma, osvojena četiri kontinenta i dva Porina

Dva Porina u obitelji Geržina
Dva Porina u obitelji Geržina (Arhiva)
Više o

Porin

,

Metropolis

,

Igor Geržina

,

One Click World

,

Andrea Vrban Geržina

Nakon što su posljednja dva studijska albuma 'Metropolis' i 'One Click World' u izdanju njihove vlastite diskografske kuće, uvršteni su među vodeće albume na svjetskoj smooth jazz sceni te su osvojili radijski eter na čak četiri kontinenta, hrvatski saksofonist Igor Geržine, od milja zvan 'Croatian Sensation', ove je godine dobio i zasluženo priznanje hrvatske glazbene struke za album 'One Click World' koji je osvojio dva Porina za najbolji instrumentalni album i najbolju instrumentalnu izvedbu.

Rijetki znaju da se iza ovog velikog uspjeha krije i Igorova supruga Andrea Vrban Geržina, a mi smo odlučili porazgovarati s ovim poslovno-umjetničkim parom.

Kako je došlo do ove 'poslovne' suradnje?

- Nakon dugogodišnjeg 'staža' na glazbenoj sceni i suradnje s najvećim imenima hrvatske glazbene scene te izdana dva samostalna studijska abuma ('Sax Album' i 'Dalmatian Sax'), Igor je odlučio snimiti autorski album koji je želio predstaviti i na stranom tržištu. Odlučili smo sami krenuti u projekt jer smo ovaj put željeli staviti naglasak na promociju i marketing kako bismo dosegli i stranu publiku te album plasirali na globalno tržište, no nažalost takvu podršku i entuzijazam nije bilo moguće pronaći kod hrvatskih diskografa. Iako gledajući s poslovne strane, a i kao mali izdavač, apsolutno razumijem njihov način razmišljanja, koji dijelom i podržavam, međutim odgovor 'to nije moguće' nije dolazio u obzir jer smo od samog početka vjerovali u projekt 'Geržina' - izjavila je naša sugovornica, te nastavlja:

- Prije izdavanja albuma 'Metropolis' sjela sam i napravila marketinški plan. Mnogi kolege, a i rodbina i prijatelji, gledali su na cijeli projekt sa zadrškom, dok su se paralelno divili našem entuzijazmu. Međutim, mi smo ostali dosljedni. Shvatili smo da je i za glazbenike izuzetno važno imati poslovne ciljeve i plan aktivnosti prije plasiranja njihove glazbe na tržište pa smo, onako školski, to napravili s Geržinom - uz osmijeh se prisjeća Andrea, koja je u ovom trenutku i Igorov promotor, i manager, i najveća podrška.

Kako spajate privatan život i 'poslovnu' suradnju?

- U našem domu uvijek je zanimljivo iz razloga što je upravo zbog vrste posla s kojim se bavimo teško imati klasično radno vrijeme i strogo odvajati ta dva područja, pa se tako događa da za vrijeme kuhanja nedjeljnog ručka smišljamo promotivne aktivnosti ili primjerice, na ljetovanju prošle godine glavna tema naših razgovora bila je koga angažirati kao gosta na, sada već poznatom, vokalnom singlu 'Better Man' s posljednjeg albuma 'One Click World'. Andrea uvijek ima komentar na moja kreativna djela i najstroži je kritičar, a ja sam, izuzetno zahtjevan 'klijent' tako da često dolazi i do žustrih rasprava, no uvjereni smo da sve to rezultira kvalitetom i onim što je najvažnije, našim zadovoljstvom. A publika je to osjetila i prepoznala sav taj trud i iskrenost koja se krije iza svega - objasnio nam je Igor.

Igore, stignete li se baviti glazbom uz sve ove obaveze i poslovne aktivnosti?

-Glazba je uvijek na prvom mjestu. Istina, događa se da zapisujem harme dok čekam kćer na satu sollffegia, ili da me Andrea 'obuzme' sa svojim marketinškim aktivnostima i 'to do' listom, no uz dobru organizaciju sve se može - uz osmijeh je rekao Geržina.

S obzirom da imate dvoje djece i stalne poslovne angažmane, kada stižete sve to?

-Gdje ima volje ima i načina. Vjerujemo u svoje projekte i jako volimo to što radimo, tako da ne možemo govoriti da se radi o 'teškom poslu'. Radi se i do kasno u noć. A iza svega ovoga krije se velika strast i velika motivacija. - složno su prokomentirali Igor i Andrea.

Na kraju, kako mjerite uspješnost "obiteljskog biznisa" u današnje vrijeme kada ljudi uglavnom ne kupuju nosače zvuka već glazbu besplatno skidaju s interneta?

-Za mene je, osim osobnog zadovoljstva, najveći uspjeh to što je Igor postao jedan od rijetkih hrvatskih instrumentalista čija se glazba emitira na stranim radio postajama na čak četiri kontinenta, a i strani mediji odlično su ga prihvatili i puno pišu o 'hrvatskoj senzaciji', tako da uspješnost gledam kroz prizmu rezultata promotivnih aktivnosti koji na kraju dovode i do koncertnih angažmana koji su danas, u glazbenom biznisu, važan dio prihoda. Ciljeve koje smo si zacrtali smo ostvarili, i sada idemo dalje. - zaključila je Andrea.

Za uspjeh Igora Geržine, Andrea za kraj naglašava da je prije svega zaslužan on sam jer stvara vrhunsku glazbu, a da je ona samo cijelu priču dobro spojila i uspjela napraviti dobar PR.

Ostvarivši tako veliki uspjeh i zacrtane promotivne ciljeve, ovaj kreativan par neće stati samo na tome. Trenutno aktivno rade na traženju booking managementa za strano tržište i Geržinine nastupe na svjetskim festivalima te za jesen spremaju veliki samostalni koncert 'Igor Geržina&gosti', čije detalje će otkriti uskoro. Nakon mini ljetne turneje Igor Geržina Sax Lounge Ensemble-a, uz redovan jesenski koncertni angažman u klubu Sax! planiraju i zanimljiv glazbeno-scenski event naziva 'Funk Extravaganza' te je u pripremi i novi autorski album koji će izaći krajem godine.

U najskorije vrijeme izlazi i Geržinin novi ljetni singl 'Summer Breeze' za koji trenutno snima videospot.

Uz sve navedeno, Andrea pokreće i suradnju s još nekoliko izvođača sa željom plasiranja specijalizirane 'music PR' agencije te se uskoro spremaju ponuditi i veliku promotivnu platformu za izvođače s ciljem povezivanja glazbenika i medija.

29.06.2014. 12:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh