« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
PRONAĐEN ATROPIN

Iz prodaje povučen čaj od korijena čička tvrtke Travar

Potrošačima koji su proizvod kupili savjetuje se da ga ne konzumiraju, a u slučaju konzumacije čaja i pojave simptoma da se odmah jave liječniku

Fotografija vijesti
Više o

Zavod za javno zdravstvo

,

čaj od čička

,

atropin

,

povlačenje iz prodaje

Čaj od korijena čička (Bardanae radix) s rokom trajanja do srpnja 2013. godine i lot oznakom 034710, kojeg proizvodi tvrtka "Travar MB d.o.o." iz Bjelovara povlači se iz prodaje, budući da je laboratorijsko ispitivanje pokazalo kako sadrži atropin, prenosi Hina.

Ispitivanje je provedeno nakon što je putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF sustava) Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, zaprimljena hitna obavijest o nalazu atropina u čaju od korijena čička, stoji u današnjem priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede koje je nacionalna kontakt točka HR RASFF sustava.

Potrošačima koji su proizvod kupili savjetuje se da ga ne konzumiraju, a u slučaju konzumacije čaja i pojave simptoma da se odmah jave liječniku.

U priopćenju se navodi kako konzumacija malih količina navedenih biljaka može dovesti do trovanja atropinom. Kod trovanja atropinom mogu se javiti znakovi poput ubrzanog rada srca, suhoće usta, opuštanja glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne vrećice. Također, može doći do proširenja i paralize zjenica te povišenja očnog tlaka, osobito kod osoba koje pate od glaukoma. Kod starijih osoba može doći do gubitka pamćenja, osjećaja izgubljenosti ili uzbuđenja. Kod djece dolazi i do povišenja temperature.

Atropin je prirodno prisutan alkaloid u biljkama velebilje (Atropa belladona), bunika (Hyosciamus niger), bijeli bin (Scopolia carniolica) i tatula (Datura stramonium). Atropin se resorbira iz probavnog trakta, a izlučuje se urinom.

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja je naredila bjelovarskoj tvrtci Travar MB d.o.o. da opozove čaj od korjena čička i obavjesti potrošače o razlozima opoziva.

02.03.2012. 20:10:41
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    anti nwo
    10.02.2013. 12:51
    joj kako muljaju ovi lažovi, čičak je naravno bezopasan...a zubne paste koje sadrže fluor, cijepiva koja sadrže aluminij i živu i todorićeva ozračena hrana kojoj je protekao rok trajanja im ne smeta...
  2. avatar
    Drago Blagojević
    22.03.2014. 13:55
    U tvrtci Travar MB.d.o.o. nije pronađen taj sporni korijen čička. To je greška koju su trebali oglašivači davno demantirati.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh