« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
LIJEČENJE BOLESTI

Iz godine u godinu trošimo sve više lijekova

U ukupnoj potrošnji najviše su zastupljeni lijekovi za kardiovaskularni sustav na koje je u 2010. izdvojena milijarda kuna, a slijede ih oni za živčani te probavni sustav

Fotografija vijesti
Više o

lijekovi

,

HZZO

,

bolesti

,

liste lijekova

,

potrošnja lijekova

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je danas svoje godišnje izvješće u kojem stoji kako je u Hrvatskoj 2010. godine potrošeno 4,8 milijardi kuna na lijekove, što je rast od gotovo 10 posto u odnosu na godinu prije, prenosi Hina.

Podaci također ukazuju i na nešto niži rast potrošnje prema veleprodajnim cijenama lijekova koji iznosi 4,8 posto u 2010., za razliku od 2009. kada je taj rast bio 10 posto.

U ukupnoj potrošnji najviše su zastupljeni lijekovi za kardiovaskularni sustav na koje je u 2010. izdvojena milijarda kuna, zatim oni za živčani sustav na koje je utrošeno 780 milijuna kuna te lijekovi za probavni sustav s ukupno utrošenih 640 milijuna kuna.

Po terapijskim skupinama najtraženiji su lijekovi iz skupine antihipertenziva i to oni za liječenje visokog krvnog tlaka, priholeptici odnosno lijekovi za smirenje poput Normabela, Apaurina ili Praxitena, te lijekovi koji reguliraju masnoće u krvi.

Najviše novca otišlo je za lijekove za visoki krvni tlak, citostatike te psiholeptike.

Prvi na listi među 30 lijekova koji su najviše trošeni u 2010. bio je antihipertenziv amlodipin (Amlodipin, Amonex), a u odnosu na 2009. mjesta su zamijenili lijek protiv kolesterola atorvastatin (Liptin, Sortis) koji su sada drugi i lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu poput Aspirina i Andola, koji su lani bili na trećem mjestu po potrošnji.

Građani su najviše, kao i obično, kupovali lijekove protiv bolova i povišene temperature, poput andola, paracetamola, voltarena i ibubrufena.

08.11.2011. 16:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh