« Ostali sportovi
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
OIM SINGAPUR

Ivan Capan uzeo zlatnu medalju na 50 metara prsno

U finalu je Capan isplivao rezultat 28.55 ostvarivši novi juniorski rekord Hrvatske, popravivši za stotinku rezultat s EJP-a u Helsinkiju.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

plivanje

,

olimpijske igre mladih

,

medalje

,

Nessie

,

Igra prijestolja

Hrvatski plivač Ivan Capan osvojio je zlatnu medalju na 50 metara prsno na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru osvojivši prvu medalju za Hrvatsku. Ivan je u finale ušao s petim rezultatom (29.10), ali je znao kako ima prostora za poboljšanje. U finalu je isplivao rezultat 28.55 ostvarivši novi juniorski rekord Hrvatske, popravivši za stotinku rezultat s EJP-a u Helsinkiju.

"Iznenađen sam. Potajno sam se nadao, ali iskreno nisam očekivao jer je konkurencija iznimno jaka. Bio sam brončani na juniorskom EP-u, ali ovdje su došli plivači svjetske klase," bili su prvi dojmovi Ivana Capana nakon osvajanja zlatne medalje.

Ubrzo nakon nastupa uslijedila je i ceremonija dodjela medalja, zlato oko vrata Ivana Capana i hrvatska himna na olimpijskom bazenu u Singapuru, na prvim OIM. "Čudesno! Čudesan osjećaj. Prvi put je himna svirala za mene," prenio je dojmove Ivan koji je himnu otpjevao s osmjehom i ponosom na licu. Vijest o osvajanju zlata brzo je stigla do Zagreba: "Roditelji su me zvali, pratili su utrku uživo, ali su me zvali dok je bila ceremonija dodjela medalja pa se nismo još uspjeli čuti. Poslije sam se čuo s curom koja mi je čestitala kao i njezine prijateljice".

U to kratko vrijeme nije se uspio čuti niti s trenerom Perom Kuterovcem: "Sad kad se vratim u Olimpijsko selo, uzimam mobitel i zovem sve redom," rekao je Ivan. Potporu zlatnom olimpijcu, osim kolega plivača i hrvatske Misije, pružio je još jedan kandidat za medalju, skakač motkom Ivan Horvat. Na tribinama je bila i dopredsjednica HOO-a Nada Senčar, šef Misije Damir Šegota kao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacquess Rogge.

Ivan Capan rođen je 27. lipnja 1992. godine u Zagrebu i odličan je učenik Sportske gimnazije, govori engleski i njemački i od ostalih sportova voli košarku. Plivanjem se počinje baviti u šestoj godini zbog astme, a danas je olimpijski pobjednik na prvim OIM.

Zadnjeg dana plivačkih natjecanja, postignut je još jedan uspjeh hrvatskih sportaša. Ivan Biondić osvojio je četvrto mjesto na 200m leđno s rezultatom 2:03.40. Ivan je dobro startao i od početka je držao treće mjesto no u finišu je bio bolji Mađar Zambo Balazs koji je osvojio broncu. Ivan je osjećao da može i do novog hrvatskog juniorskog rekorda, da može brže od 2:03.28 koji je najbolji hrvatski leđaš Gordan Kožulj postavio 1994. godine u Rimu. Iako je bio blizu (12 stotinki), nije uspio, ali ni to ne bi bilo dovoljno za medalju jer je utrka bila iznimno brza.

U subotu će nastupiti hrvatski stolnotenisači Mateja Jeger i Luka Fučec u pojedinačnoj konkurenciji. Nastupit će i kanuist Matija Buriša, a košarkaši nastupaju u četvrtfinalu sa Izraelom. Gimnastičar Filip Boroša je u finalu vježbe na tlu, a atletičarka Romana Tea Kirinić u B finalu utrke na 400m.

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je čestitku Capanu povodom ovog nevjerojatnog podviga:

"Dragi Ivane, čestitam Vam, u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, u povodu odličnog uspjeha kojeg ste ostvarili. Osvajanjem najsjajnijeg, zlatnog odličja dokazali ste kvalitetu i ustrajnost u postizanju iznimnih športskih ostvarenja. Uvjerena sam da ćete nam dati još mnogo razloga za veselje u natjecateljskim izazovima koji se tek nalaze pred Vama. Još jednom, iskrene čestitke," piše u brzojavu premijerke Kosor. (hina/metro-portal)

20.08.2010. 21:54:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh