« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
LAPTALO ŠAPTALO

Ivan Zvonimir Čičak kažnjen jer je klevetao kapetana Laptala

Čičak je kažnjen sa 17.500 kuna jer je u kolumni u Jutarnjem listu lažno pisao o Kristu Laptalu nakon što je on već pušten sa slobode

Ivan Zvonimir Čičak
Ivan Zvonimir Čičak (Boris Arbanas/Cropix)
Više o

Kristo Laptalo

,

Ivan Zvonimir Čičak

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, danas je kažnjen sa 100 prosječnih dnevnih dohodaka, odnosno s nešto više od 17.500 kuna, jer je u kolumni u "Jutarnjem listu" objavljenoj lani u listopadu oklevetao dubrovačkog kapetana Kristu Laptala.

Čičak je proglašen krivim jer je naveo neistinite činjenice o Laptalu koji je u Grčkoj najprije osuđen kao kapetan broda na kojem je pronađen kokain da bi u drugostupanjskom postupku bio oslobođen.

Obrazlažući presudu, čijem izricanju nisu bili nazočni ni Čičak ni Laptalo, sutkinja zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Sanda Bramberger Ostoić ustvrdila je da je kolumna novinarska forma u kojoj je dozvoljena sloboda, ali da ograničenje pritom mora biti istina.

>> Oslobođen Kristo Laptalo!

U kolumni s podnaslovom "Laptalo Šaptalo" Čičak je napisao lažan podatak da je tužiteljstvo u drugostupanjskom postupku odustalo od progona. To je nazvao "pravnim nonsensom u svjetskim razmjerima" te naveo da se takvo što događa jedino "u dogovoru s optuženikom" u zamjenu za "krucijalne informacije".

Sutkinja je ustvrdila da Čičkove tvrdnje nisu točne, jer je iz sudskog zapisnika jasno da grčko tužiteljstvo nije odustalo od kaznenog progona te da je Laptalo oslobođen tek kada su pred sudom predočeni svi dokazi. Dodala je da Čičak pogrešne tvrdnje nije smio navesti i zbog toga jer je imao dosta vremena da utvrdi što se zaista dogodilo, budući je kolumna objavljena više od godinu dana nakon Laptalova puštanja na slobodu. (hina/metro-protal)

10.09.2010. 17:12:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh