« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
BEATIFIKACIJA

Ivan Pavao II. korak bliže blaženstvu

Papa Benedikt XVI. priznao je svom prethodniku "herojske vrijednosti" života u vjeri

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Papa Ivan Pavao II.

,

beatifikacija

Papa Benedikt XVI. u subotu je potpisao odluku kojom je dvojicu svojih prethodnika Ivana Pavla II. (1987-2005) i Pija XII. (1939-1958) primaknuo korak bliže beatifikaciji.Sadašnji papa time je potvrdio da se obojici priznaju "herojske vrijednosti" života u vjeri, što im donosi titulu "časnih".

Do beatifikacije, odnosno proglašenja blaženicima, Ivanu Pavlu II. i Piju XII. ostaje svjedočanstvo o jednom čudu. Nakon beatifikacije potrebna je potvrda o još jednom čudu prije proglašenja svetim.

Prema pisanju agencija, očekuje se da će Ivanu Pavlu II. prvo čudo biti potvrđeno već sljedeće godine. Benedikt XVI. je svega mjesec dana nakon njegove smrti, u svibnju 2005., pokrenuo "hitan" početak inače duge procedure proglašenja svetim, zanemarivši pravilo da mora proći barem pet godina od smrti kandidata do početka procedure.

Ostat će zapamćeno kako je mnoštvo vjernika u Vatikanu i okolnim ulicama na dan smrti Ivana Pavla II. vikalo "Santo subito" (svetac odmah).

I dok Ivanu Pavlu II. praktički ništa ne stoji na putu prema svetosti, proces kanonizacije Pija XII. ispunjen je kontroverzama. Tog "ratnog" papu židovske skupine optužuju da se pravio da ne vidi holokaust i zatražile su da se zamrzne proces dok ne bude proučeno još arhiva iz Drugoga svjetskoga rata i rasvijetli njegova uloga.

Kongregacija za kauze svetaca još je prije dvije godine papi Benediktu dala na potpis uredbu o herojskim vrijednostima Pija XII., ali je on tada odlučio "uzeti vremena za promišljanje". (hina/metro-portal)

19.12.2009. 17:08:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh