« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
BERLUSCONI IDE DALJE

Italiju čekaju mjere štednje od 25 milijardi eura

Donji dom talijanskog parlamenta prihvatio je mjere štednje kojima će se zamrznuti plaće u javnom sektoru

italija štednja
italija štednja (Getty Images)
Više o

talijanska vlada

,

Silvio Berlusconi

,

Gianfranco Fini

,

Dilma Rousseff

Talijanski premijer Silvio Berlusconi prošao je u srijedu glasovanje o povjerenju u vezi s paketom mjera štednje u iznosu od 25 milijardi eura što mu je oslobodilo ruke za obračun sa suosnivačem njegovog konzervativnog pokreta.

Berlusconi, koji se suočava s možebitnom pobunom u njegovoj stranci Narod slobode, isključio je mogućnost promjena u vladajućoj koaliciji ili njegovoj vladi.

Vlada je očekivano dobila glas povjerenja glede paketa u donjem domu parlamenta koji će ga konačno usvojiti u četvrtak te će nakon potpisa talijanskog predsjednika te mjere postati zakon.

Zakon će smanjiti potrošnju, zamrznuti plaće za mnoge djelatnike u javnom sektoru a obećan je i obračun s praksom izbjegavanja poreza, što su sve mjere za koje vlada tvrdi da su nužne kako bi Italija izbjegla krizu poput grčke.

"Da se nisu prihvatile završili bi kao Grčka", rekao je Berlusconi u govoru talijanskim veleposlanicima nakon glasovanja.

>> Berlusconiju pada popularnost zbog mjera štednje

Talijanska oporba lijevog centra kritizirala je paket rekavši da će pogoditi siromašne ali poštediti bogate.

Nakon što je paket prihvaćen, komentatori očekuju da premijer svoju pozornost preusmjeri prema najvećoj smetnji, predsjedniku donjem doma Gianfrancu Finiju, suosnivaču Naroda slobode s Berlusconijem.

Fini, koji je raspustio svoju desničarsku stranku kako bi je spojio s Berlusconijevom, često je kritizrao nedostatak slobode govora u novoj koaliciji. Berlusconi i Fini rijetko se zajedno vide u javnosti a uvrede razmjenjuju svakom prilikom. Berlusconi želi da Fini odstupi s mjesta predsjednika Zastupničkog doma, optužujući ga da zlorabi položaj koji bi trebao biti nepristran. (hina/metro-portal)

29.07.2010. 07:06:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh