« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
FRANCUZI KAO UZOR

Italija se također želi riješiti Roma

Italija se želi riješiti građana koji nemaju prihode i smještaj, a tvrde da nije riječ samo o Romima, već i o državljanima drugih zemalja Europske unije

romi italija
romi italija (Getty Images)
Više o

Roberto Maroni

,

Romi

,

norveška teroristički napad

,

utoya

Italija želi protjerati državljane drugih zemalja Europske unije koji žive samo od pomoći države, rekao je u subotu ministar unutrašnjih poslova, a vjeruje se da bi se tim potezom nastavila akcija protiv Roma koju su skupine za zaštitu ljudskih prava već osudile kao diskriminatornu.

Ministar Roberto Maroni rekao je da Europska komisija Italiji zasad uskraćuje dopuštenje da provede takav plan, ali će se on nastaviti boriti za nj i na sastanku europskih ministara unutarnjih poslova 6. rujna.

Francuska je ovaj tjedan protjerala desetke Roma avionima u Rumunjsku. Tu masovnu repatrijaciju Francuska opisuje kao dobrovoljnu, iako ima tvrdnja da su ljudi bili nagovarani na odlazak.

>> Francuzi uklonili preko 40 romskih naselja

U pohvali francuskom potezu talijanski je ministar Maroni, iz protuimigrantske Sjeverne lige, rekao kako bi sad trebalo dopustiti obvezno deportiranje Roma koji žive na način koji ne zadovoljava osnovne uvjete.

>> Prva skupina protjeranih bugarskih Roma stigla u Sofiju

"Da, protjerivanja, baš kao s ilegalnim imigrantima, a ne potpomognuta ili dobrovoljna repatrijacija", rekao je Maroni za Corriere della Sera. "Naravno, samo za one koji krše uvjete za život u drugoj zemlji EU-a: minimalni prihod, odgovarajući smještaj. I ne smiju biti teret socijalnog sustava zemlja domaćina. Mnogi su Romi državljani EU-a, ali ne poštuju te uvjete".

Na pitanje je li riječ o diskriminaciji, Maroni je rekao da se to pravilo neće odnositi samo na Rome nego će se primijeniti na sve državljane EU-a koji nisu talijanski državljani, a ne zadovoljavaju te uvjete.

"Problem je nešto drugo: za razliku od Francuske, mnogi Romi imaju talijansko državljanstvo. Oni imaju pravo ostati ovdje. Tu se ništa ne može", rekao je talijanski ministar. (hina/metro-portal)

21.08.2010. 19:27:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh