« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
TRAŽI SE POMOĆ OD EU

Italija proglasila humanitarnu krizu zbog tisuća tuniskih emigranata

Talijanska vlada proglasila je izvanredno humanitarno stanje zbog tisuća ilegalnih tuniskih imigranata koji u posljednjih nekoliko dana neprestano stižu na južne obale zemlje

Fotografija vijesti
Više o

Italija

,

Tunis

,

emigranti

,

humanitarna kriza

"Vlada je proglasila izvanredno humanitarno stanje nakon informacija o priljevu mnogobrojnih stanovnika sjevernoafričkih zemalja na južne obale Italije. Ova će odluka civilnoj zaštiti omogućiti hitno usvajanje potrebnih mjera čiji bi ishod trebao biti stavljanje ovog fenomena pod kontrolu, ali i pružanje pomoći onima koji bježe iz zemalja sjeverne Afrike", stoji u kratkom priopćenju, prenosi Hina.

Civilna zaštita osnovala je krizni odbor čija je zadaća brinuti isključivo o ovom problemu. Gotovo 3000 ilegalnih imigranata, većinom Tunišana, od srijede je stiglo do talijanskih obala, a samo u noći s petka na subotu došlo ih je više od 250. Talijanske su vlasti uspostavile zračni most, a koriste i trajekte kako bi "rasteretili" otok Lampedusu na koji se iskrcavaju imigranti. Potom ih prevoze u posebne centre u kojima se utvrđuje njihov identitet.

Službeni Rim u petak je pomoć zatražio i od EU-a, upozorivši pritom na opasnost od "humanitarne krize". Ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni i ministar vanjskih poslova Franco Frattini zatražili su "hitno sazivanje sjednice ne političkoj razini" odgovarajućih EU-ovih instanci.

12.02.2011. 18:52:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh