« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Esercito Italiano

Italija potvrdila slanje dodatnih tisuću vojnika u Afganistan

Berlusconi je odmah nakon američke objave o pojačanjima izjavio kako je u Afganistanu riječ o vjerodostojnosti NATO-a i borbe protiv terorizma

(Getty Images)
Više o

NATO

,

Silvio Berlusconi

,

Italija

,

ISAF

,

pojačanja Afganistan

,

Ignazio La Russa

Talijanska vlada odobrila je u četvrtak slanje još tisuću vojnika u Afganistan iduće godine, priopćili su ministar obrane Ignazio La Russa i ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

"Sada postoji mogućnost povećanja broja talijanskih vojnika za tisuću ljudi od početka 2010.," čiji će se dolasci rasporediti kroz cijelu godinu, rekao je La Russa novinarima nakon sjednice vlade.

Slanje dodatnog broja vojnika u Afganistan odrazit će na "odgovarajuće smanjenje" snaga u drugim međunarodnim mirovnim misijama u kojima Italija sudjeluje, ali "u dogovoru s našim saveznicima", dodao je Frattini, spominjući Balkan i Libanon. Italija u Afganistanu ima 2.800 vojnika.

La Russa je podsjetio da ova odluka odgovara "općim prilikama, izdvajanju velikih sredstava za obnovu, većoj zauzetosti Karzaijeve vlade u borbi protiv droge i bržem uvježbavanju afganistanskih snaga kako bi se mogao utvrditi vremenski rok za misiju ISAF-a".

Nekoliko sati nakon objave odluke predsjednika Baracka Obame o slanju dodatnih 30.000 američkih vojnika, Berlusconi je u srijedu ocijenio da je u Afganistanu riječ o vjerodostojnosti NATO-a i borbe protiv terorizma. (hina/metro-portal)

04.12.2009. 00:36:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh