« Život
objavljeno prije 3 dana i 22 sata
SAVJETI

Istraživanja angažiranosti - manje fluktuacije zaposlenika

Gallupovo istraživanje je pokazalo da će timovi s visokim angažmanom zaposlenika zabilježiti 21% veću profitabilnost i 17% veću produktivnost

U posljednjih je pet godina porastao broj organizacija koje redovno provode ispitivanja angažiranosti. Zato je SELECTIO Grupa, koja je provela preko 20,000 evaluacija HR sustava, analizirala kako tvrtke u Hrvatskoj provode ispitivanja zadovoljstva zaposlenika i koliki utjecaj takva istraživanja imaju na podizanje zadovoljstva i smanjenje fluktuacije.

Gallupovo istraživanje je pokazalo da će timovi s visokim angažmanom zaposlenika zabilježiti 21% veću profitabilnost i 17% veću produktivnost u usporedbi s timovima s niskim angažmanom. Također, organizacije koje brinu o angažiranosti zaposlenika i rade na unaprjeđenju radne atmosfere imaju i 59% nižu fluktuaciju. Zanimljivo je i da su poslodavci koji sustavno provode istraživanja angažiranosti uočili da zaposlenike lakše motiviraju i pozivaju na slobodno izražavanje ideja, mišljenja i prijedloga.

„Zaposlenici koji se na svom radnom mjestu osjećaju vrijednima i angažiranima će vrlo vjerojatno biti i motiviraniji i produktivniji. Stoga je optimalno provoditi veliko i sveobuhvatno ispitivanje jednom godišnje, a između kraća pulse check ispitivanja. Tek kada organizacija otkrije što motivira zaposlenike i što ih čini nezadovoljnima, može donijeti informirane odluke o uvođenju novih procedura i promjena", istaknula je Erna Tomiša, viša savjetnica za ljude i kulturu u SELECTIO Grupi, vodećoj grupaciji za HR savjetovanje u Hrvatskoj.

Zadržavanje zadovoljnih zaposlenika jeftinije je od novih zapošljavanja

Redovito ispitivanje zadovoljstva zaposlenika i njihove angažiranosti ima značajan utjecaj na ostvarivanje poslovnih rezultata. Naime, zamjena jednog zaposlenika košta otprilike 20% njegove godišnje plaće. Kako stalne fluktuacije nisu dugoročno financijski održive, poslodavcima je ključno osigurati povoljne uvjete koji će motivirati zadovoljne zaposlenike. Troškove zapošljavanja i obuke poslodavci mogu smanjiti redovitim provođenjem ispitivanja zadovoljstva, ali i implementacijom poželjnih HR praksi.

Kada istraživanja provedu samo jednom, organizacije si uskraćuju priliku za poboljšanjem klime i angažiranosti, za rastom produktivnosti te zadržavanjem stručnog kadra. Pored redovitog provođenja ispitivanja, ključno je i da menadžeri aktivno sudjeluju u ispitivanju i uvaže iskrenost zaposlenika. Njihova bi uloga trebala biti preuzimanje odgovornosti za primjenu rezultata ispitivanja i provedbu akcijskih planova.

SELECTIO Grupa pomaže menadžerima i organizacijama na putu povećanja angažiranosti zaposlenika kroz provedbu ispitivanja organizacijske kime. Stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom savjetovanja u području ljudskih resursa u suradnji s menadžmentom organizacije koja se za ispitivanje prijavi, izrađuju konkretne smjernice za poboljšanje na temelju rezultata ispitivanja. Tvrtke tako dobivaju detaljan plan za povećanje produktivnosti, izgradnju pozitivnog radnog okruženja i smanjenje izostanaka i fluktuacije zaposlenika. 

24.06.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh