« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca

Istražitelji ponovno na Kornatu

Stručnjaci još jednom pregledavaju vegetaciju.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipanićev, CROPIX)
Više o

kornatska tragedija

,

Kornat

,

Branko Ivić

,

Domingos Xavier Viegas

Stručnjaci su na Kornat došli kako bi još jedanput pogledali vegetaciju, koja je ista kao u kolovozu, te mjesto na kojem požar buknuo i područje na koje se proširio rekao je danas istražni sudac Županijskoga suda u Šibeniku Branko Ivić.

Ispituje se oprema vatrogasaca 

Istražni sudac je rekao da će ovih dana u laboratorijskim uvjetima pri visokim temperaturama stručnjaci ispitati leđne nosače za crpku za vodu, tzv. samare, kojima se vatrogasci koriste kako bi crpke za vodu donijeli do nepristupačnog terena, kao što je bio slučaj na otoku Kornatu. Istaknuo je da je vještačenje kornatske tragedije pri kraju, a šesteročlana ekipa sudskih vještaka koji rade na tome punih šest mjeseci posao bi trebala završiti do kraja srpnja.

Naime, Ivić je u siječnju u Zagrebu toj ekipi vještaka predao sudski spis o kornatskoj tragediji s više od tisuću stranica. Vještaci su prikupljene iskaze i dokaze trebali proučiti za četiri mjeseca te svoju analizu i mišljenje o uzrocima požara i njegovu širenju te stradavanju vatrogasaca u pisanom obliku dostaviti Županijskome sudu u Šibeniku. No, u tom roku ekipa vještaka nije uspjela obaviti taj posao te im je Ivić, na njihovo traženje, dao još dva mjeseca kako bi obavili cjelovito i temeljito vještačenje.

Međunarodni stručnjak Viegas 

Istražni sudac je rekao i kako će se ovih dana vještaci sastati sa stranim stručnjacima, među kojima je i jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za eruptivne požare Domingos Xavier Viegas, koji je ovoga proljeća obišao Kornat.

Predstavnici interdisciplinarne stručne radne skupine za razrješenje okolnosti u kojima je buknuo požar i u kojima su poginuli vatrogasci na Kornatu predstavili su na konferenciji za novinare 16. lipnja Izvješće o kornatskoj tragediji u kojem se ističe da se tragedija dogodila zbog meteoroloških uvjeta, vegetacije i reljefa, koji su pogodovali brzom toplinskom udaru i brzom širenju plamena.

Izvješće je poslano Vijeću za nacionalnu sigurnost i nije povezano s radom sudskih vještaka zaduženih za vještačenje u istrazi na Županijskome sudu u Šibeniku. (HINA)

14.07.2008. 15:11:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh