« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
ISTRAGA

Istražitelji Carle Del Ponte prijetili svjedocima u slučaju Šešelj?

Tužiteljstvo je navodno izjave svjedoka dobilo ilegalno, prijetnjama, zastrašivanjem i/ili plaćanjem

Carla Del Ponte
Carla Del Ponte (Getty Images)
Više o

Haški sud

,

Carla Del Ponte

,

Vojislav Šešelj

,

La Scala

Istražitelji bivše glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte bit će predmetom istrage zbog toga što su se navodno služili podmićivanjem i prisiljavanjem svjedoka, odnosno manipuliranjem dokazima u predmetu protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, potvrđeno je u četvrtak iz ICTY-ja.

Vršitelj dužnosti glasnogovornika Suda Christian Chartier potvrdio je za Hinu da je Sud odlučio imenovati neovisnog istražitelja koji će se baviti mogućim prijetnjama, zastrašivanjem ili pritiskom, makar i neizravnim, te tehnikama kojima su se služili istražitelji tužiteljstva u Šešeljevu slučaju.

Britanski list Guardian objavio je u srijedu da se vodi istraga protiv Carle del Ponte te dvoje istaknutijih tužitelja Hildegard Ürtz-Retzlaff i Daniela Saxona, što bi bilo prvi put u 17-godišnjoj povijesti Haškoga suda da su vodeći tužitelji izloženi mogućnosti kaznenog progona zbog nepoštovanja suda. Istragu je naredio sudac Jean-Claude Antonetti koji je predsjednik sudskoga vijeća na suđenju Šešelju.

Odluka o imenovanju neovisnog istražitelja donesena je 29. lipnja, na temelju Šešeljeve pritužbe protiv Carle del Ponte i njezinih suradnika podnesene još 2007. Ta odluka o imenovanju istražitelja odnosno amicusa curiae nije dostavljena novinarima koji prate rad suda nego je prebačena u bazu podataka u kojoj su stotine tisuća dokumenata.

Del Ponte je bila na čelu haškog tužiteljstva osam godina i odstupila je 2007. i sada je švicarska veleposlanica u Argentini. U Šešeljevoj se pritužbi kaže kako su svjedoci bili izloženi maltretiranju i ucjenama te da se manipuliralo njihovim iskazima.

Zastrašivanje svjedoka

Riječ je o šestorici svjedoka, uglavnom članova, simpatizera ili dobrovoljaca Srpske radikalne stranke u ratu na području bivše Jugoslavije.

"Neki od svjedoka govorili su o pritisku i zastrašivanju kojima su ih istražitelji tužiteljstva podvrgnuli", kaže se u nalogu. "Tužiteljstvo je navodno izjave dobilo ilegalno, prijetnjama, zastrašivanjem i/ili plaćanjem (svjedocima)".

Jedan je srpski svjedok kazao kako mu je ponuđen dobro plaćeni posao u SAD-u u zamjenu za iskaz koji je u prilog tužiteljstvu.

"U izjavama se spominje uskraćivanje sna tijekom ispitivanja, psihološki pritisak i slučajevi ucjenjivanja (istražitelji su ponudili premještaj u zamjenu za svjedočenje kakvu su se nadali), prijetnje (na primjer, da se priprema optužba protiv svjedoka odbije li svjedočiti), ili čak ilegalno plaćanje u novcu".

Nezavisni istražitelj (amicus curiae), a očekuje se da to bude jedan francuski sudac, predat će izvještaj u roku od šest mjeseci. "Vjerujemo da se naše osoblje ponašalo na profesionalni način u skladu s pravilima", rekao je za Guardian Frederick Swinnen, savjetnik sadašnjeg glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza.

Šešelj se predao prije sedam godina i već godinama tvrdi da se tužiteljstvo služi prljavim trikovima. Stalno ometa suđenje i već je kažnjen s 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda jer je odao imena i adrese zaštićenih svjedoka.(hina/metro-portal)

19.08.2010. 15:04:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh