« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
PRAVA

Istospolna vjenčanja u Hrvatskoj već od kolovoza

Zakon o životnom partnerstvu stupit će na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, a prva istospolna vjenčanja tako će se moći održati sredinom kolovoza

Istospolni brakovi već od sredine kolovoza
Istospolni brakovi već od sredine kolovoza (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

istospolni brakovi

,

istospolne veze

,

Zakon o životnom partnerstvu

Zakon o životnom partnerstvu usvojen je danas u Hrvatskom saboru uz većinu glasova. Za zakon je glasalo 89 zastupnika, a protiv je bilo 16 zastupnika, javlja crol.hr. U Hrvatskoj su time brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život.

Prema Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, istospolni parovi će uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece.

Iz Inicijative za životno partnerstvo ističu kako se ovim Zakonom gotovo u potpunosti izjednačavaju prava LGBT osoba i njihovih obitelji te se ostvaruju preduvjeti za socijalnu stabilnost istospolnih parova.

Naime najveći dio prava i obveza koje regulira Zakon o životnom partnerstvu tiče se upravo socijalnih prava: pravo na obiteljsku mirovinu, zdravstvo osiguranje preko životnog partnera/ice, pravo i obveza uzdržavanja partnera/ice, jamči slobodu kretanja i pripadajućih prava na čitavom području Europske unije, nediskriminaciju i jednakost na tržištu javnih i privatnih usluga, osigurava ravnopravnost u području stanovanja i poreznih olakšica, daje zaposlenim životnim partnerima ili partnericama pravo na plaćeni dopust i njegu drugog partnera/ice, regulira nasljeđivanje, kao i područje obiteljskog života istospolnih parova s djecom kojih u Hrvatskoj ima sve više i više. 

Zakon o životnom partnerstvu stupit će na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, a prva istospolna vjenčanja tako će se moći održati sredinom kolovoza.

15.07.2014. 16:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh