« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
RAVNO SA SJEVERA

Istok i jug SAD-a poharao val arktičke hladnoće

Rekordne snježne padaline i niske temperature odnose ljudske žrtve i devastiraju poljoprivredu

(Getty Images)
Više o

SAD

,

snijeg i hladnoća

Niske temperature uz rekorde snježne padaline zabilježene su u dijelovina Nove Engleske na Istočnoj obali SAD-a, dok na američkom jugu val arktičke hladnoće odnosi ljudske žrtve i prijeti poljoprivrednim nasadima, izvješćuju u utorak američke TV mreže.

Četiri osobe su se smrznule u saveznoj državi Tennessee. Nacionalna meteorološka služba najavila je zadržavanje niskih temperatura na jugu do kraja tjedna, što je neobično, jer u tom dijelu SAD-a hladni val obično traje dan ili dva, a zimske dnevne temperature se kreću između 10 i 15 Celzija.

Valovi arktičkog zraka zahvatili su središnji Mississippi, Alabamu i dijelove Floride, gdje poljoprivrednici nastoje spasiti nasade jagoda i rajčica od temperatura od 6 do 12 stupnjeva ispod nule.

Rekordne snježne padaline zabilježene su tijekom vikenda u Vermontu. U gradu Burlington, palo je 83 cm snijega, čime je srušen rekord iz 1969., od 76 cm.

Slično je u sjevernim dijelovima države New York, koji su mjestimice pokriveni s više od 90 cm snijega. U utorak je u toj regiji nastavio padati snijeg.

U državi Maine, nastavljena je potraga za 18-godišnjakom na motornim sanjkama, koji je nestao u petak navečer. U južnom Wisconsinu, traga se za 7-godišnjim dječakom koji je propao kroz led u rijeku, dok se sanjkao s prijateljima u ponedjeljak.

Nevrijeme je izazvalo zatvaranje i odgode početka nastave u stotinama škola u Arkansasu, Ohiu, Pennsylvaniji, Zapadnoj Virginiji i Sjevernoj Karolini.

Zabilježen je i veliki broj prometnih nesreća povezanih sa zimskim uvjetima na cesti, uz jedan smrtni slučaj u Zapadnoj Virginiji i jedan u Washigtonu, DC. (hina/metro-portal)

05.01.2010. 22:47:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh