« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POVRATAK OMOGUĆEN

Istekao Sanaderov moratorij na aktivaciju saborskog mandata

U Saboru se doznaje da Ivo Sanader još nije zatražio aktiviranje mandata, ali rok za njegovu aktivaciju traje sve do kraja samog mandata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix/Arhiva)
Više o

Ivo Sanader

,

Sabor

,

saborski mandat

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu danas je istekao šestomjesečni moratorij na aktiviranje zastupničkog mandata pa se od danas do kraja mandata kad poželi može vratiti u saborske klupe, što još nije zatražio.

Sanader je u Sabor izabran na parlamentarnim izborima 2007., no mandat je zamrznuo zbog nespojive premijerske dužnosti, koju je napustio početkom srpnja 2009.

Da bi se zastupnik nakon prestanka obnašanja nespojive dužnosti vratio u zastupničke klupe, po izbornom zakonu najkasnije osam dana od prestanka takve dužnosti mora podnijeti zahtjev za ponovnim aktiviranjem mandata, što je Sanader i učinio pa mu je 15. srpnja aktiviran mandat i odmah zatim ponovno stavljen u mirovanje, na njegov zahtjev.

Po zakonu, do ponovnog aktiviranja mandata mora proći šest mjeseci, no nije određen rok za aktiviranje mandata koji je zastupnik u mirovanje stavio iz osobnih razloga, pa je Sanader slobodan to učiniti kad god zaželi do isteka mandata.

U kabinetu predsjednika Sabora doznaje se da Sanader takav zahtjev nije dostavio. (hina/metro-portal)

15.01.2010. 12:26:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh