« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NASA

ISS: Zbog kvara na sustavu za klimu moguća dva izlaska astronauta

Čelnici američke svemirske agencije u Houstonu, u Teksasu, rekli su da razmišljaju o "mogućnosti da se organiziraju dva izlaska u svemir radi zamjene crpke"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Međunarodna svemirska postaja

,

astronauti

,

ISS

,

kvar

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) možda će idućeg tjedna morati dvaput neplanirano izaći iz broda kako bi popravili kvar na sustavu za klimatizaciju, objavila je NASA u nedj elju. Čelnici američke svemirske agencije u Houstonu, u Teksasu, rekli su da razmišljaju o "mogućnosti da se organiziraju dva izlaska u svemir radi zamjene crpke".

Crpka ne radi, pa je prekinut dovod amonijaka u rashladni sustav koji rashlađuje postaju. Astronauti su dvaput - u subotu navečer i u nedjelju ujutro - pokušali ponovo pokrenuti crpku, ali nisu uspjeli. ISS ima dvije zamjenske crpke postavljene izvan postaje, dodala je NASA, istaknuvši da šestero članova posade (troje Amerikanaca i troje Rusa) nisu u opasnosti.

Kako navodi NASA, bez termičke kontrole dio ISS-a okrenut Suncu morat će podnositi temperaturu od 121 Celzijev stupanj, a u dijelu okrenutom od Sunca temperatura će pasti do 157 stupnjeva. (hina/metro-portal)

02.08.2010. 07:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh