« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
UKUSNO I JEFTINO

Isprobajte zdravu alternativu brzoj hrani

Bez obzira koliko se jako trudili, nezdravu hranu je gotovo nemoguće zaobići. Brza hrana "napada" nas na putu prema poslu, u dućanu pa čak i na televiziji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

alternativa

,

brza hrana

,

zobene pahuljice

,

suho voće

I dok je potpuno izbjegavanje brze hrane praktički nemoguće, najmanje što možete učiniti jest zamijeniti je zdravom alternativom. Pogledajte o kojoj hrani je riječ.

1. Suho voće (zamjena za slatkiše) - što se tiče nutritivnih vrijednosti, slatkiši nisu visoko na ljestvici. Prepuni nezdravih rafiniranih šećera, slatkiši tijelu ne nude ništa zdravo - nemaju vlakana, nemaju proteina, ne sadrže vitamine i minerale, samo kalorije. Pokušajte ih zamijeniti suhim voćem poput smokvi, marelica ili grožđica. Na ovaj način i dalje možete uživati u slatkom, unoseći u tijelo vlakna i minerale.

2. Slatki krumpir (zamjena za pommes frites) - naravno da su prženi krumpirići vrlo ukusni, ali osim ukusa sadrže i visok udjel soli, zasićenih masnih kiselina i kalorija. Veća porcija krumpirića donijet će vam 500 do 600 kalorija. Kako biste zadovoljili želju za slanim i hrskavim, probajte pečeni slatki krumpir. On je odlična alternativa bogata antioksidansima. Samo ga poškropite maslinovim uljem, dodajte malo soli, ispecite i uživajte.

3. Probiotički jogurt (zamjena za sladoled) - studija CSPI-ja iz 2003. otkrila je kako jedna kuglica sladoleda sadrži oko 250 do 350 kalorija i polovicu dnevne potrebe za zasićenim masnim kiselinama. Kako biste izbjegli ovu kalorijsku noćnu moru, probajte probiotički jogurt. Probiotici pospješuju probavu i ublažavaju infekcije, a osim toga, jogurt je bogat kalcijem.

4. Zobene pahuljice (zamjena za corn flakes) - mnoge tvornički proizvedene žitarice, pune su šećera i kalorija. Ako trebate zdravu alternativu za doručak, pripremite kašu od zobenih pahuljica. Zob pomaže stabilizaciji šećera u krvi, reducira rizik od kardiovaskularnih bolesti i smanjuje kolesterol. Kako bite poboljšali okus dodajte naribanu jabuku, suho voće, cimet i med.

14.04.2010. 22:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh