« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
GPI

Islanđani su najmiroljubiviji narod na svijetu

Globalni indeks mira pokazuje da je obećana zemlja za sve kojima je na vrh glave nasilja, ljudske gluposti i loših političara - Island

Hrvatska je prilično mirna zemlja
Hrvatska je prilično mirna zemlja (Vision of Humanity)
Više o

Hrvatska

,

Globalni indeks mira

,

Island

Island je najmirnija zemlja na svijetu, a Islanđani najmiroljubiviji narod, pokazuje redovno godišnje izvješće organizacije Vision of Humanity. Globalni indeks mira najveći je upravo na ovoj otočnoj zemlji, od čak 162 zemlje u kojima je provedeno istraživanje.

Inače, indeks se izračunava temeljem statističkih podataka o nasilnim zločinima, stupnju militarizacije i upletenosti u sukobe.

Zanimljivo je da je šest od deset najmiroljubivijih zemalja europskih - na drugom je mjestu Danska, a slijede Austrija, Novi Zeland, Švicarska, Finska, Kanada, Japan, Australija i Češka.

Ako se pitate gdje smo mi - Hrvatska se smjestila na 27. mjesto ljestvice, dvanaest mjesta ispod susjedne Slovenije, dok je od ostalih zemalja u okruženju Srbija na 46. mjestu, Albanija na 52., BiH na 53., Crna Gora na 57 te Kosovo na 69.

Neslavno dno ljestvice čvrsto drže Sirija, Irak, Afganistan, Južni Sudan, Srednjeafrička republika, Somalija, Sudan, DR Kongo, Pakistan, Sjeverna Koreja Rusija i Nigerija.

26.06.2015. 11:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh