« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
USPJEH?

Islamska država prestala crpiti naftu

Islamska država prekinula je crpljenje nafte na šest polja kojima vlada u pokrajini Deir Ezor na istoku Sirije u strahu od američkih zračnih udara

ISIL zaustavio vađenje nafte
ISIL zaustavio vađenje nafte (Arhiva)
Više o

nafta

,

Sirija

,

ISIL

,

zračni udari

,

Islamska država

Sirijski opseravatorij za ljudska prava (SOHR), nevladina udruga koja prikuplja podatke od široke mreže korisnika i aktivista, objavila je da su Sjedinjene Američke Države i njihovi arapsksaveznici u četvrtak navečer i petak ujutro ponovno bombardirali naftna postrojenja koja je IS zauzeo u Deir Ezoru.

'Crpljenje nafte prekinuto je iz sigurnosnih razloga. Rad je stao na svim poljima osim na polju Coneco s kojeg se isporučuje plin potreban za proizvodnju struje u šest pokrajina', rekao je Letih al-Deiri, borac IS-a.

Od srpnja IS nadzire većinu pokrajine Deir Ezor i najvažnija naftna polja u toj regiji, navodi SOHR.

IS proizvodi više nafte nego sirijska vlada. Sirijsko ministarstvo za naftu procjenjuje da džihadisti crpe 80.000 barela nafte na dan, a za svoju proizvodnju kažu da je pala na 17.000 barela na dan.

Stručnjaci ocjenjuju da džihadisti ipak prozivode manje, oko 50.000 barela. Procjenjuju da IS nadzire sedam polja i dvije rafinerije na sjeveru Iraka te šest od deset naftnih polja u Siriji. 
Njemačka vlada dala je u petak jasnu potporu zračnim napadima SAD-a i saveznika na baze Islamske države u Siriji, a britanski parlament uvjerljivom je većinom odobrio zračne udare protiv IS-a u Siriji, otvorivši put Kraljevskom zrakoplovstvu da se odmah priključi vojnoj akciji predvođenoj SAD-om.

Šest lovaca Tornado GR4 na Cipru stavljeno je u stanje pripravnosti nakon što je britanski premijer David Cameron sazvao sjednicu parlamenta i zatražio od zastupnika da odobre akciju te tako odgovore na službeni zahtjev iračke vlade.

27.09.2014. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh