« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
KAOS

Islamisti prijete Saudijskoj Arabiji

Islamska država namjerava proširiti područje kaosa na Bliskom istoku napadom na Saudijsku Arabiju koji najavljuje samozvani kalif Abu Bakr al-Bagdadi

ISIL kreće u posljednju avanturu?
ISIL kreće u posljednju avanturu? (Arhiva)
Više o

Saudijska Arabija

,

ISIL

,

Islamska država

,

Abu Bakr al-Bagdadi

Abu Bakr al-Baghdadi trebao bi biti teško ranjen, tako tvrde američki izvori, no u četvrtak je objavljena poruka koja se pripisuje upravo njemu, a tema je širenje Islamske države na Saudijsku Arabiju.

Baghdadi je izjavio da "zmijina glava i srce bolesti" leže upravo u "sinovima al-Haramaina", što je pogrdan izraz za Saudijsku Arabiju, i poziva svoje borce da isuču sablje i odsijeku zmijinu glavu.

U govoru je spomenuo i da akcija SAD i saveznika protiv ISIL-a propada, a govor još nije točno datiran, iako u njemu spominje američko priopćenje od 7. studenoga.

'Vojnici Islamske države... Neka u svuda bude vulkana džihada. Osvijetlite svijet vatrom borbe protiv svih diktatora', rekao je Baghdadi.

Ipak, neki s nestrpljenjem očekuju takav potez Islamske države koji bi mogao značiti i njen konačni slom - Saudijska Arabija je američki saveznik koji je daleko bolje naoružan od Kurda, sirijskih pobunjenika i iračke vojske, a ne treba zaboraviti da mogu uvijek pozvati Amere da dovedu kopnene snage.

SAD ne bi mogle izbjeći taj scenario kao što su uspjeli u Iraku zbog dugogodišnjih odličnih odnosa s Rijadom, a i činjenice da je u oba Zaljevska rata upravo Saudijska Arabija dala svoj teritorij za pripreme i provođenje napada na iračke snage.

14.11.2014. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh