« Zagreb
objavljeno prije 15 godina
2. srpnja

Iskoristite priliku i pogledajte noćno nebo Zagreba

Manifestacija "Noć pod zvijezdama" omogućit će vam da na jedan dan postanete astronom

Više o

Institut Ruđer Bošković

,

teleskop

,

zagreb-info

,

Noć pod zvijezdama

,

gledanje zvijezda

U sklopu obilježavanja Međunarodne godine astronomije i ususret proslavi 60. godišnjice Instituta Ruđer Bošković (IRB) na 'Ruđeru' će u četvrtak, 2. srpnja, biti upriličena "Noć pod zvijezdama" i promatranje noćnoga neba, s početkom u 22 sata.

Tijekom programa u organizaciji IRB-a i Hrvatskog astronomskog društva posjetitelji će moći pogledati NASA-in dokumentarni film o prvim koracima čovjeka po Mjesecu. Potom će astronomi-volonteri uputiti nazočne u tajne svemira i pomoći im da kroz teleskop pronađu Mjesec, Saturn, Messier objekte, zvijezde Albireo, Mizar i Alkor.

"Ta promatranja najbolja su prilika da građanima pokažemo kako je to bilo prije 400 godina kada je Galileo Galilei prvi put okrenuo svoj teleskop i otkrivao ljepote svemira ili kada je već u 18. stoljeću Josip Ruđer Bošković u svojoj zvjezdarnici u Milanu uz pomoć atomistike predvidio postojanje zvijezda s vrlo gustom i vrlo razrijeđenom materijom tzv. divove i patuljke, koji su otkriveni tek u 20. stoljeću", navodi se u priopćenju iz 'Ruđera'. "Tko zna možda nekome pođe za rukom pronaći baš onaj krater na Mjesecu koji nosi ime slavnoga Ruđera Boškovića", napominju organizatori.

Slična događanja, gdje će tajne i ljepote znanosti podijelili sa svojim kolegama, studentima i građanima, IRB najavljuje i tijekom 2010. kada taj institut obilježava 60. godišnjicu.

Izvor: Hina

26.06.2009. 12:30:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh