« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
KAOS

ISIL pozvao na džihad protiv Amerikanaca i Rusa

Trenutno vrijede dva poziva na džihad protiv Rusa, jedan ISIL-ov, drugi skupine saudijskih imama, što na sve kaže Putin?

ISIL prijeti Putinu
ISIL prijeti Putinu (Arhiva)
Više o

Rusija

,

Sirija

,

džihad

,

ISIL

,

Islamska država

Islamska država pozvala je muslimane da pokrenu sveti rat protiv Rusa i Amerikanaca zbog, kako je rekla, križarskog rata na Bliskom istoku, prema audio poruci koju su u utorak raspačavali njezini pristaše

'Islamska mladosti posvuda, zapalite džihad protiv Rusa i Amerikanaca u njihovu križarskom ratu protiv muslimana', stoji u govoru glasnogovornika Islamske države Abu Mohammada al-Adnanija.

Sjedinjene Države i Rusija izvode zračne napade u Siriji za koje kažu da ciljaju Islamsku državu.

Predstavnici EU-a i Irana razgovarali o mogućnostima za mir u Siriji

Visoka predstavnica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini razgovarala je u utorak u Bruxellesu s visokim iranskim dužnosnicima o mogućnostima obnove mira u Siriji i borbe protiv džihadista Islamske države (IS) u toj zemlji, priopćeno je iz EU-a.

Bio je to prvi razgovor na visokoj razini između dviju strana od srpanjskog posjeta Mogherini Teheranu nakon postizanja povijesnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Susret s iranskim doministrom vanjskih poslova Hoseinom Amir-Abdolahjanom trajao je tri sata, nakon čega su uslijedili razgovori s visokim dužnosnicima.

'Postignuto je suglasje da se isključivo političkim putem, uz sudjelovanje svih zainteresiranih strana, može osigurati stabilno rješenje sukoba u Siriji. U ostvarivanju tog cilja nužan je zajednički napor svih regionalnih i međunarodnih čimbenika', navodi se u priopćenju, uz dodatak da se raspravljalo i o teškom humanitarnom stanju.

Iran je saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u njegovoj borbi protiv pobunjenika, koje podupire Zapad, koji traži Assadov odlazak s vlasti.

14.10.2015. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh