« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
WTF?!

ISIL napreduje prema turskoj granici

Džihadisti Islamske države (IS) pokušavali su u petak potisnuti kurdske snage iz sjevernog dijela sirijskog grada Kobanija i probiti se do graničnog prijelaza prema Turskoj

Islamistima ne nedostaje oružja
Islamistima ne nedostaje oružja (Screenshot YouTube)
Više o

Turska

,

ISIL

,

Islamska država

,

Kobani

ISIL napreduje u Kobaniju koji je postao simbol otpora toj ultraradikalnoj islamističkoj skupini odgovornoj za užasne zločine u Siriji i u Iraku, usprkos zračnim udarima koje je međunarodna koalicija zadnjih sati izvela na njihove položaje na prilazima gradu.

Više od tri tjedna nakon početka ofenzive na taj strateški kurdski grad na sjeveru Sirije koji opsjedaju s juga, s istoka i sa zapada, džihadisti su od ponedjeljka zauzeli trećinu toga grada i pokušavaju se probiti do njegove sjeverne granice, gotovo kilometar od turske granice.

'Žele se po svaku cijenu probiti do graničnog prijelaza s Turskom držeći u okruženju sjeverni dio' grada, rekao je direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahman.

No da bi to učinili, moraju zauzeti "sigurnosnu zonu" u kojoj je glavni stožer kurdskih snaga koje su je u petak žestoko branile, navodi ta nevladina organizacija. 'Borbe se vode istočno i jugoistočno od te zone'.

Dan ranije, IS je bio zauzeo zgradu kurdskih sigurnosnih snaga u tom sektoru i njegovi su se borci ondje ukopali. Agencija France Presse prenosi da se na turskoj granici čula pucnjava iz automatskog oružja i minobacača a gust dim se nadvijao nad jugozapadnim četvrtima grada.

10.10.2014. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh