« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SLUŽBENA RASPRAVA

Irski biskupi slučaj zlostavljanja djece moraju objasniti Papi

Žrtve zlostavljanja poručile su kako je sastanak u Vatikanu zadnja prilika Crkve da zauzme jasan stav o skandalu koji je potresao Irsku

(Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Vatikan

,

Irska

,

zlostavljanje djece

,

katolička crkva i pedofilija

,

Murphyjeva komisija

,

irski biskupi

Biskupe Irske rimokatoličke crkve, koju mjesecima potresa skandal zbog zlostavljanja stotina djece, na dvodnevni sastanak pozvao je sam Papa Benedikt XVI.

Papa će s vrhom vatikanskih dužnosnika i 24 irska biskupa razgovarati o izvješću tzv. Murphyjeve komisije koja je u studenome osudila Crkvu za opsesivno prikrivanje dokaza o zlostavljanjima u Dublinu i drugim irskim gradovima.

U izvješću se navodi kako su upleteni irski biskupi i svećenici od 1975. do 2004. godine po pitanju zlostavljanja djece provodili politiku "ne pitaj, ne pričaj".

Papa je već izjavio kako ga je slučaj osobno pogodio i uznemirio te je poručio da dijeli osjećaj gnjeva i srama s većinski katoličkim Ircima.

Zbog skandala dosad su s pozicija odstupila četiri irska biskupa, ali na sastanku u Vatikanu bit će i oni koji su to odbili uz obrazloženje da ne osjećaju nikakvu odgovornost jer osobno nisu ugrozili sigurnost djece.

Žrtve zlostavljanja uoči vatikanskog sastanka poručile su kako je ovo zadnja prilika  Crkve da postigne jednoglasan stav o skandalu, a ukoliko se neće raditi o osudi smatraju kako s Crkvom više nema nikakvog smisla raspravljati jer će to značiti da i službeno brani zlostavljače.

15.02.2010. 11:47:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh