« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
SJEVERNA IRSKA

Iris Robinson izbačena iz Demokratske unionističke stranke

Premijerova supruga morala je odstupiti s mjesta čelnice stranke nakon otkrića financijskih malverzacija i afere s 40 godina mlađim ljubavnikom

(Getty Images)
Više o

skandal

,

Sjeverna Irska

,

Iris Robinson

,

Demokratska unionistička stranka

Supruga sjevernoirskog premijera Petera Robinsona, Iris, koja se u zadnjih nekoliko dana našla u središtu velikog političkog skandala, izbačena je iz Demokratske unionističke stranke (DUP) prenijeli su u nedjelju britanski mediji, a i budućnost njezina muža sve je nesigurnija.

Iris Robinson (60), optuženu za financijske malverzacije, pošto je 40 godina mlađem ljubavniku pomogla da otvori bar, Demokratska unionistička stranka (DUP) prisilila je da odstupi s mjesta članice stranke, kao i zastupnice u londonskom parlamentu i u sjevernoirskoj skupštini.

Robinson se pokušala ubiti u ožujku 2009. pošto je mužu priznala da ga je prevarila, nakon čega je pala u depresiju. Koncem prosinca najavila je odlazak iz londonskog parlamenta. No tada je još mislila da će ostati u sjevernoirskom parlamentu do sljedećih izbora.

Peter Robinson se i sam u subotu našao pod pritiskom svoje stranke. Blizak suradnik velečasnog Iana Paisleyja, utemeljitelja DUP-a kojega je Robinson u lipnju 2008. zamijenio na premijerskoj dužnosti, pozvao ga je da dade ostavku.

Sjevernoirski premijer smatra se glavnom osobom u mirovnom procesu, pa je afera njegove supruge izazvala strahovanja da bi Shin Fein, politički izdanak rasformirane Irske revolucionarne armije (IRA), mogao izvući korist iz ove situacije.

Eventualna ostavka premijera gurnula bi u novu krizu vladu poluautonomne pokrajine u kojoj protestantski unionisti i katolički separatisti dijele vlast od svibnja 2007. na temelju mirovnog ugovora iz 1998., ocjenjuju analitičari. (hina/metro-portal)

10.01.2010. 16:53:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh