« Zdravlje
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
INTERVJU

Irijana Rajković - na vrhu Američke Akademije za estetsku medicin

Prva i jedina hrvatska liječnica koji se nalazi na samom vrhu Američke Akademije za estetsku medicinu

Dr. Irijana Rajković
Dr. Irijana Rajković (Medikol)
Više o

estetska kirurgija

,

Irijana Rajković

,

estetska medicina

Razgovarali smo s dr. Irijanom Rajković, specijalistom plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, prve i jedine hrvatske liječnice koja je verificirani predavač na Američkoj Akademiji za estetsku medicinu.

Dr. Rajković, možete li nam reći kako je sve počelo?

Počelo je s upisom u Akademiju za koju postoje određeni preduvjeti. Znači, prvo morate uspjeti upisati se u Akademiju, a zatim proći njihovu edukaciju. Nastava je vrlo zahtjevna, traje i preko 12 sati svaki dan. Sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom dijelu se prolaze i sva područja iz estetske medicine uz nadogradnju aktualnih saznanja biokemije i farmakologije, molekularnih struktura svega što se koristi u estetskoj medicini, funkcioniranja metabolizma te menadžmenta komplikacija. Praktični dio uključuje prezentaciju, interpretaciju i primjenu stečenog znanja u radu s i na klijentima. Nakon završenog svakog turnusa edukacija slijedi ispit koji predstavlja preduvjet za završni ispit.

Završni ispit traje nekoliko dana. Sastoji se od pismenog i usmenog te praktičnog dijela rada na pacijentu. S time da vas tijekom cijele edukacije profesori kontinuirano i svakodnevno boduju, što je također sastavni dio vaše završne ocjene. Ako položite ispit, a nerijetko kandidati ne polože ispit, onda ste „Board Certified" odnosno certificirani od strane Odbora Američke Akademije za estetsku medicinu za prakticiranje svih tretmana iz područja estetske medicine. Stoga mogu reći i da, ne samo da sam „Board Certified", već da sam jedina u Hrvatskoj i jedina u ovoj regiji Europe certificirana od strane Američke Akademije za estetsku medicinu.

Kako ste postali predavač?

Najprestižniji po visini završne ocjene može postati predavač. Vrlo su rigorozni kriteriji po kojima vas primaju u Američku Akademiju za predavača. Morate biti najbolji među najboljima. To podrazumijeva da ste, tijekom cijele svoje edukacije na Akademiji, bili među najboljima te s položenim završnim ispitom i završnom ocjenom, najbolji u svojoj generaciji.

Samo najbolje u svakoj generaciji uzimaju u obzir da postanu kandidati za predavača koji ulaze u selekcijske krugove, a uključuju održavanje vlastitog predavanja na temu i u zemlji svijeta koju određuje Akademija. Nakon održanih predavanja, studenti vas pismeno evaluiraju i to u više kategorija, od Vašeg znanja samog engleskog jezika, preko širine znanja teme predavanja, do Vašeg uspjeha prijenosa znanja u plastičnosti, razumljivosti i količini. Ocjene evaluacije dobivene od strane studenata moraju biti zaista vrlo visoke da bi ušli u drugi krug selekcije gdje opet morate održati predavanje pred nekim drugim studentima, negdje drugdje u svijetu, gdje se opet sve evaluira. S obzirom da primaju samo jednog, ako ste imali u svakom selekcijskom krugu najvišu ocjenu i bili ste najbolji među najboljima, primaju vas za svog predavača.

Dr. Rajković, Vi puno putujete, kome najčešće predajete i koji su Vaši najčešći studenti?

Angažman u takvoj instituciji omogućio mi je da putujem u mnoge zemlje svijeta, demonstriram najnovije neinvazivne i minimalno invazivne tehnike i educiram liječnike različitih specijalnosti. Najčešće predajem kolegama specijalistima plastične i estetske kirurgije, maksilofacijalnim kirurzima, ali i liječnicima drugih specijalnosti koji dolaze doslovno iz cijeloga svijeta.

Američka Akademija ima svoje akademije po cijelom svijetu: od Amerike, Londona, Dubaia, pa sve do Hong Konga i Sydneya (nema ih u Hrvatskoj) što je meni omogućilo sudjelovati na edukacijama u mnogim zemljama svijeta kao predavač.

Proglašena ste vodećim svjetskim AAAM ekspertom u estetskoj medici („World leading AAAM expert") i jedna ste od najjačih masterclass predavača na svijetu. Kako se nosite s tim titulama?

Masterclass predavanja pripadaju najvišoj razini edukacije. Vrlo su zahtjevna jer traže umijeće što razumljivijeg prikaza uz prijenos zavidnog opsega znanja i saznanja na zadanu temu. Edukacije i radionice koje vodim su i vrlo intenzivne. Hands-on i predavanja često traju i preko 12 sati. Kroz njih treba usvojiti specifičan način razmišljanja i odlučivanja, kao i specifičan način rada, kako prepoznati i rješavati komplikacije, i ono najvažnije-kada ne tretirati.

Za svoju sadašnju poziciju na svjetskoj estetskoj sceni uložila sam cijelu sebe, svu svoju energiju, sve svoje vrijeme i stečeno znanje. Osjećaj ponosa preplavi me svaki put kad mi kolege daju na znanje da su doputovali s drugoga kraja svijeta npr. iz New Yorka u Dubai, samo radi mene, odnosno mojeg znanja i načina edukacije, s time da s većinom svojih studenata ostajem i nakon završenih edukacija u kontaktu, pa svjedočim njihovom daljnjem stručnom razvoju i napredovanju.

Prošle godine ste na Kongresu estetske medicine u Miamiju bila pozvana kao i glavni predavač? Kakvi su utisci?

 Da, rado sam prihvatila poziv da u 11.mj. 2017.god. budem glavni predavač (Keynote speaker) na Kongresu estetske medicine u Miamiju,  zajedno s  dr Patrickom Treacyjem, plastičnim kirurgom , osobnim liječnikom rano preminulog Micheal Jacksona.

Poziciju glavnog predavača Kongresa doživjela sam kao čast i priznanje mog dosadašnjeg rada i angažmana, a sam kongres kao veliki međunarodni skup kolega iz cijelog svijeta na jednom mjestu. Bilo mi je zadovoljstvo voditi i aktivno sudjelovati u razmjeni iskustava i mišljenja, kao i sklopiti mnoga nova prijateljstava.

Vrhunski ste kirurg, širom poznata u svijetu, u Hrvatskoj Vas zovu i najpoznatijom Celebrity doktoricom. Koje sve estetske tretmane naši poznati rade?

Estetska medicina osim znanstveno stručne naobrazbe traži od tebe i artristički pristup. Treba moći ne samo gledati, već i vidjeti.....

Naši celebrity u svojim zahtjevima , kao i ja u svojoj ponudi, držimo korak sa svjetskim trendovima. Klijenti su mi glumci, pjevači, sportaši zbog potrebe čim bržeg oporavka i vraćanja "u igru", budući da radim procedure PRP metodom s matičnim stanicama i faktorima rasta kao terapiju liječenja trauma muskuloskeletnih struktura, a i druge osobe neovisno o njihovoj profesiji, koje žele svježiji, mlađi izgled, određene specifične promjene lica i tijela, što postižem tretmanskim procedurama hijaluronskih filera i Botox-a, PRP metodom, kao i upotrebom Plexr-a, kemijskim pilinzima, mezoterapijom, itd.

 

Vi imate iza sebe vrlo dugu karijeru i poznati ste po svom intenzivnom radu na matičnim stanicama i faktorima rasta. Po čemu se razlikujete od drugih?

S ponosom mogu reći da smo mi jedini centar u Hrvatskoj koji se bavi s matičnim stanicama i faktorima rasta PRP metodom, a obuhvaća gotovo sve zahvate koji se rade u svijetu s PRP-om. S ovom metodom radimo liječenja gubitka kose, Vampirskog faceliftinga, tretmana lica, vrata, dekoltea i ruku, pa sve do liječenja erektilnih disfunkcija (MEN shot), ozljeda tetiva i ligamenata, rotatorne manšete, tendinitisa i tendopatija, Ahilove tetive, teniskog i golferskog lakta, reumatoidnog artritisa šaka, artroza i bolova u koljenu, kuku i kičmi.

No, prije svakog postupka obvezatan je pregled liječnika čija konzultacija je besplatna.

 

Irijana Rajković, dr.med.

specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije

Centar za estetsku medicinu Medikol

 

KONTAKT: 091 45 94 700

Fb: Centar za estetsku medicinu

29.06.2018. 18:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh