« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
DOBRE VIJESTI ZA EU

Irci velikom većinom prihvatili fiskalni sporazum

Irska je jedina zemlja Europske unije koja je organizirala referendum o europskom proračunskom sporazumu, koji predviđa stroge mjere štednje

Fotografija vijesti
Više o

Irska

,

kriza eurozone

,

fiskalni sporazum

Građani Irske na referendumu su sa 60,3 posto glasova odobrili europski fiskalni sporazum, prenosi Hina.

Za odgovor "da" odlučio se 955.091 glasač, prema 629.088 koji su bili protiv na izborima na koje je premijer Enda Kenny pozvao da se izjasne za sporazum, precizirala je ta dužnosnica. "Radi se velikom povjerenju. Tako će to biti viđeno iz inozemstva", odmah je reagirala ministrica socijalne skrbi Joan Burton, direktorica kampanje referenduma u laburističkoj stranici, članici vladine koalicije.

Irska je jedina zemlja Europske unije koja je organizirala referendum o europskom proračunskom sporazumu, koji predviđa stroge mjere štednje, pod prijetnjom sankcija. Pobjeda protivnika sporazuma ne bi spriječila primjenu teksta, koji treba ratificirati 12 zemalja da bi stupio na snagu, ali bi poslao vrlo negativnu poruku dok u eurozoni traje kriza.

Zemlje koje ratificiraju taj tekst će dobiti pomoć EU ako se nađu u financijskim poteškoćama putem Europskog mehanizma stabilnosti, koji će u srpnju stupiti na snagu. Irska već koristi plan spašavanja Europskog monetarnog fonda (MMF) i EU od 85 milijardi eura od kraja 2010.

01.06.2012. 20:01:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh